Zbog zloupotrebe potpisa podnesene 294 prijave
CDT

CDT predao prijave građana VDT-u

Zbog zloupotrebe potpisa podnesene 294 prijave

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predao je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore ukupno 294 prijave građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

Državna izborna komisija (DIK) razvila je softversko rješenje koje biračima u Crnoj Gori omogućava da provjere kojem predsjedničkom kandidatu su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen. Već nakon prvog dana kako je aplikacija pokrenuta, više stotina građana Crne Gore prijavilo je zloupotrebu potpisa.

Iz CDT-a je saopšteno da su dobili više stotina prijava, a da je danas do 14 sati obrađeno 200 koje su predali tužilaštvu. U utorak su predate 94 prijave. 

"Javilo nam se više građana koji su podnijeli prijave, a koje je tužilaštvo danas kontaktiralo", kaže se u saopštenju. 

Oni su dodali da pozdravljaju brzu reakciju tužilaštva i formiranje predmeta vezanog za prijave građana. 

"Nadamo se da će nastaviti s odlučnom akcijom i nedvosmosleno utvrditi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela", poručili su iz CDT-a. 

Navodi se da im se veliki broj građana javlja ne samo zahtjevom da se krivično procesuiraju njihovi slučajevi, već i da se njihovi podaci uklone iz baze potpisa. 

Oni su pozvali građane da nastave da provjeravaju i prijavljuju zloupotrebu ličnih podataka i da zajedničkom akcijom spriječe da se nezakonito koriste.

Među više stotina do sada otkrivenih zloupotrijebljenih potpisa su i potpisi reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića, kao i brojnih političkih aktivista, novinara, pripadnika nevladinog sektora. 

Potpisi podrške, koji su zloupotrijebljeni, dati su kandidatima za predsjednika Marku Milačiću, Hazbiji Kalaču i Vasiliju Miličkoviću, koji su do sada zvanično predali kandidature.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.