Tilerson ne zna šta je razlog za smjenu: Tramp me pozvao nekoliko sati nakon tvita
Reks Tilerson

Tilerson ne zna šta je razlog za smjenu: Tramp me pozvao nekoliko sati nakon tvita

Predsjednik Donald Tramp smijenio je državnog sekretara Reksa Tilersona i odlučio da novi sekretar bude direktor CIA-e Majk Pompeo. Na čelu Centralne obavještajne organizacije Pompea će zamijeniti Đina Haspel, njegova zamjenica.

Državni sekretar Reks Tilerson u izjavi medijima naveo je da ga je predsjednik Tramp nazvao telefonom nekoliko sati pošto je tvitovao o njegovoj ostavci i da je takođe razgovarao sa šefom osoblja Bijele kuće, Džonom Kelijem.

On je izjavio da će njegov poslednji zvaničan dan na dužnosti biti 31. mart ali da će do tada sve njegove dužnosti preuzeti njegov zamjenik Džon Saliven. Tilerson je pozvao svoje kolege i saradnike u Državnom sekretarijatu da ostanu na svojim poslovima i nastave da rade na diplomatskoj misiji Amerike, prenosi Glas Amerike.

Prema izjavi državnog podsekretara Stiva Goldstina, Tilerson je planirao da ostane u Stejt departmentu i nagovijestio da je šefa američke diplomatije iznenadila smjena.

"Sekretar nije razgovarao sa predsjednikom i ne zna šta je razlog za smjenu ali je zahvalan što je imao priliku da služi zemlji i, i dalje, snažno vjeruje da je javna služba plemeniti poziv", naveo je Goldstin.

Goldstin, koji je bio Tilersonov glavni portparol u Stejt departmentu, otpušten je zato što je dao izjavu suprotnu zvaničnoj verziji administracije o Tilersonovoj smjeni, izjavio je jedan zvaničnik Bijele kuće za NBC News.

Tramp i Tilerson su se mjesecima sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja. Tilerson nije porekao izvještaje da je predsjednika nazvao "moronom", prepuštajući tu dužnost potparolki Stejt departmenta Heder Nauert, koja je tvrdila da Tilerson "ne koristi takav rečnik."

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, Tramp je naveo da je Pompeo, bivši oficir američke konjice, najbolji kandidat za državnog sekretara u ovom "prelomnom trenutku".

"On će nastaviti program obnove američkog ugleda u svijetu, jačanja naših saveza, suočavanja sa protivnicima i rada na denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je Tramp.

Pompeo je izjavio da je "duboko zahvalan" predsjedniku što mu je pružio priliku da služi kao najviši diplomata zemlje.

Nova direktorka CIA-e Haspel je izrazila zahvalnost Trampu što joj je ukazao to povjerenje i dodala da joj je drago da, ukoliko bude potvrđena, pruži predsjedniku Trampu izuzetno podršku obavještajne službe kakvu je počeo da očekuje tokom prve godine na položaju."

Prije nego što Pompeo i Haspel preuzmu nove položaje, moraju da budu potvrđeni većinom glasova u Senatu.

Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.