Njemačka građevinska preduzeća traže oko 100.000 radnika
Foto: Ilustracija

Njemačka građevinska preduzeća traže oko 100.000 radnika

Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu ističe da je najveća potražnja za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Njemačka građevinska preduzeća u ovom trenutku traže oko 100.000 radnika različitih profila.

Manjak stručnjaka, međutim, bilježi se u gotovo svim sektorima, a među najtraženijim zanimanjima su elektrotehničari, mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera, prenosi Blic.

Tradicionalno je jaka potražnja i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada i velika nestašica instruktora vožnje, što je u vezi sa nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Podsjetimo, njemački sindikati i poslodavci nedavno su postigli dogovor o većim platama i boljem radnom vremenu, i tako okončali spor koji je doveo do niza štrajkova krajem januara i početkom februara.

Dogovoreno je povećanje plata od 4,3 odsto od 1. aprila, kao i mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena.

Radnici će imati pravo da smanje radno vrijeme na do 28 časova nedjeljno tokom najviše dvije godine, što je bio zahtjev sindikata, dok će poslodavci moći da angažuju više radnika na 40-očasovnim radnim nedjeljama nego do sada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.