Međunarodni dan žena da skrene pažnju na prava i aktivizam seoskih žena

Za jednakost i prava svih žena

Međunarodni dan žena da skrene pažnju na prava i aktivizam seoskih žena

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore čestita praznik svim ženama Crne Gore. Asocijacija poslovnih žena Crne Gore obilježava 8. mart podsjećajući na važnost zajedničkog rada predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na planu ekonomskog osnaživanja žena.

Ove godine Ujedinjene nacije obilježavaju 8. mart pod sloganom  „Sada je vrijeme: aktivistkinje iz gradova i sela mijenjaju živote žena“ (“Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”).

Ove godine, Međunarodni dan žena obilježiće se u vidu globalnih marševa i kampanja #MeToo i #Timesup za jednakost i pravdu žena, a protiv seksualnog uznemiravanja i femicida do jednakih zarada i većeg učešća žena u politici.

Podsjećajući na prioritetnu temu predstojeće 62. sjednice UN-a o statusu žena, ovaj dan treba da skrene pažnju na prava i aktivizam seoskih žena, koje predstavljaju više od četvrtine svjetske populacije, a koje se nalaze iza svake mjere razvoja.

I ove godine Asocijacija poslovnih žena će se pridružiti globalnom pokretu i aktivnostima, a u cilju osnaživanja žena kako u seoskim tako i u gradskim područjima, na putu ka ostvarivanju njihovog punog potencijala.

-Za sve žene svijeta, 8. mart je prilika da se ujedine, povežu i mobilišu za suštinske promjene koje će donijeti dobrobit svima.Na ovaj dan se podsjeća na težak položaj žena u društvu koje su i dalje diskriminisane po osnovu pola  u javnom i privatnom životu, a nekima su ugrožena ili u nedovoljnoj mjeri omogućena osnovna ekonomska, socijalna, politička i kulturna prava. Tradicionalne i stereotipne uloge koje se ženama nameću i dalje otežavaju njihov napredak u društvu -  navodi se u saopštenju.

Asocijacija poslovnih žena Crne Gore obilježava 8. mart podsjećajući na važnost zajedničkog rada predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na planu ekonomskog osnaživanja žena.

"Trenutni nivo učešća žena u biznisu i u menadžerskim strukturama preduzeća još uvijek je na nezadovoljavajućem nivou i ne odgovara njihovom punom potencijalu i iz tog razloga je ekonomsko osnaživanje žena glavno i dugoročno opredjeljenje Asocijacije. Veće učešće žena u biznisu doprinijeće produktivnosti, jačanju konkurentnosti i razvoju privrede čitave Crne Gore. Pozivamo vlasnice preduzeća, direktorke i sve poslovne žene Crne Gore da nam se pridruže i uzmu učešće u budućim aktivnostima Asocijacije - zaključuju iz Asocijacije poslovnih žena naše zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.