Dualno obrazovanje donosi benefite i učenicima i poslodavcima

Dualno obrazovanje donosi benefite i učenicima i poslodavcima

Dualno obrazovanje obezbjeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavacima omogućava da obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama.

To je saopšteno danas na prezentaciji dualnog obrazovanja u Crnoj Gori, koju je organizovao AmCham Montenegro u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je taj resor nakon decenije, od prošle godine, ponovo pokrenuo dualno obrazovanje kod kojeg je za teorijski dio nastave, kako je podsjetio, zadužena škola, a za praktični poslodavac.

amcham30

“Budući da učenik prve godine, od pet radnih dana, jedan radni dan provodi kod poslodavca, učenik druge godine dva dana, učenik treće godine tri dana kod poslodavca. Dualno obrazovanje nije samo prioritet Ministarstva prosvjete, već države u cjelini, jer rješava jedan od važnijih strukturnih problema u našoj ekonomiji koji se dominantno odnosi na tržište rada“, rekao je Šehović.

On smatra da su koristi dualnog obrazovanja višestruke.

“Kada je riječ o učenicima, oni tokom školovanja stiču teorijska ali i praktična znanja što je jako važno, razvijaju tokom školovanja preduzetnički duh, koji nam nedostaje. Tokom trogodišnjeg šklolovanja dobijaju pristojnu novčanu naknadu – učenici prve godine 50, učenici druge godine 70, a učenici treće godine najmanje 101 euro. Nakon završetka treće godine, učenici će kod poslodavca gotovo izvjesno zasnovati radni odnos, jer ih je on obilokovao prema njegovim potrebama“, istakao je Šehović.

Kad je riječ o poslodavcima, kako je naveo, oni učestvujući u programu dualnog obrazovanja, obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama, i imaju koristi od učenika koji obavljaući praksu doprinose njihovom uspješnijem poslovanju.

“Nakon svih aktivnosti koje je Ministarstvo prosjete uradilo na promociji dualnog obrazovanja u prošloj godini, uspjeli smo da motivišemo oko 100 najrenomiranijih poslodavaca da učestvuju u ovom vidu obrazovanja, oko 300 učenika iz 17 škola u 12 opština uspjeli smo da uključimo u sistem dualnog obrazovanja, i uvedemo 14 obrazovnih programa, uglavnom deficitarnog karaktera“, kazao je Šehović.

Predsjednica AmChama, Katarina Bulatović, podjetila je da je ta asocijacija inicirala program stažiranja za studente crnogorskih univerziteta koji će, kako je podsjetila, ove godine dočekati svoju 8. generaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.