Šehović: Stručne škole treba da budu prvi izbor
Damir Šehović, foto:AA

Dualno obrazovanje

Šehović: Stručne škole treba da budu prvi izbor

Nakon stručne škole imate - zanimanje, a time i mogućnost da se zaposlite ili pokrenete biznis, ali i nastavite obrazovanje na nekom od srodnih fakulteta – naglasio je ministar Damir Šehović

Stručne škole ne treba da budu rezervni, već prvi izbor, treba da ih pohađaju odlični đaci, pobjednici takmičenja u znanju i da im predaje kvalitetan nastavni kadar, istakao je u razgovoru za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović.

U ovoj školskoj godini u sistemu dualnog obrazovanja je 101 renomirani poslodavac, a za novu školsku godinu već sada ima oko 150 zainteresovanih poslodavaca.

- Očekujemo da će taj broj do početka školske godine biti veći.Ove godine imamo oko 280 učenika u dualnom sistemu, a broj novih mjesta za narednu godinu će biti još najmanje toliko, što znači da ćemo imati ne manje od 500 učenika u dualnom obrazovanju od septembra – istakao je Šehović.

Kampanja Ministarstva za upis u srednje stručne škole, dodaje on, ne govori da svi treba da ih upišu, već ona djeca koja za to imaju sklonosti.

- Mi šaljemo poruku da izbor srednje škole ne treba da prepustimo predrasudama već ozbiljnom informisanju. Da stručne škole ne treba da budu rezervni već prvi izbor. Mi poručujemo da ove ustanove pohađaju odlični đaci, pobjednici takmičenja u znanju i da im u tim školama predaje kvalitetan nastavni kadar. Kao ilustrativan primjer konstantno ističemo činjenicu da su prošlogodišnji spot za ovu kampanju, kojim se ponosimo, napravili učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“.

Pored novih, savremenih obrazovnih programa u stručnom obrazovanju, radimo na opremanju školskih kabineta, te je u prošloj godini uloženo skoro 350.000 eura u opremu radionica u osam stručnih škola. I na kraju, poručujemo da nakon stručne škole imate - zanimanje, a time i mogućnost da se zaposlite ili pokrenete biznis, ali i nastavite obrazovanje na nekom od srodnih fakulteta. Čini mi se zato da smo pred sebe postavili veliki i težak cilj – mijenjanje svijesti čiji je cilj preuzimanje odgovornosti mladih za svoju budućnost i razvijanje preduzetničkog duha.Onda kada sami, nezavisno od bilo kakvih eksternih okolnosti, shvatimo da su naša djeca toliko različita i da je naša obaveza da ih podstičemo da tu različitost razvijaju, cijenim da ćemo iza sebe ostaviti mnoga otvorena pitanja sa kojima se sada suočavamo – poručio je Šehović.

Država sa svoje strane ima višestruke benefite od dualnog obrazovanja, a najveća je ta što se na taj način rješava višedecenijski problem neusklađenosti ponude i tražnje za radnom snagom – rekao je Šehović.

Opštine u kojima se realizuje dualno obrazovanje su Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Petnjica, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Tivat, Ulcinj i Žabljak.

Ministar najavljuje da će biti uključeno još gradova, jer je cilj da đaci svake opštine imaju mogućnost ovakvog modela obrazovanja. Poslodavci su, navodi Šehović, u znatnoj mjeri uključeni u glavnom gradu – njih 34, a indikativnim mu se čini da ih ima u priličnom broju i u sjevernim opštinama – Rožaje - 14, Bijelo Polje - 16, Berane - sedam, Plav - četiri…

Za naknade i stipendije učenicima u narednoj školskoj godini opredijeljeno je oko 450.000 eura, a ministar prosvjete ističe da je sopstveni prihod velika motivacija za njih.

- Potpuno je prirodno da svako teži da što bolje valorizuje svoj rad i umijeće. Novac nije nešto što koristimo kao primarno i jedino sredstvo motivisanja mladih, ali cijenimo da je naša obaveza da im kažemo da treba da prate svoje sklonosti, da im tako nešto omogućimo, ali da ih informišemo šta je to što će im obezbijediti najbolju perspektivu na tržištu rada – istakao je on.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.