Za dualno obrazovanje u ovoj školskoj godini zainteresovana 184 nova poslodavca

Rajković poručio

Za dualno obrazovanje u ovoj školskoj godini zainteresovana 184 nova poslodavca

Za dualno obrazovanje su u ovoj školskoj godini zainteresovana 184 nova poslodavca, što pokazuje da su shvatili značaj aktivnog uključivanja u sistem u cilju obezbjeđivanja kvalifikovane radne snage, saopštio je direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković.

"U školskoj 2018/2019. godini, pored 101 poslodavca koji je bio uključen u dualno obrazovanje, imamo i nova 184 poslodavca koja su zainteresovana za saradnju sa školama i ispunjavaju materijalne i kadrovske uslove", rekao je Rajković agenciji Mina biznis, a prenosi Rtcg.

On je ocijenio da je sama činjenica da imaju 184 nova poslodavca značajna, jer pokazuje da su i poslodavci shvatili značaj aktivnog uključivanja u obrazovanje, jer na taj način obezbjeđuju kvalifikovanu radnu snagu, u skladu sa sopstvenim potrebama.

"U skladu sa potrebama tržišta rada, na nivou lokalnih zajednica se definiše potreba za deficitarnim zanimanjima. Prateći zahtjeve tržišta rada i potrebe poslodavaca za deficitarnom radnom snagom će i u narednom periodu omogućiti uključivanje novih poslodavaca u dualni sistem", rekao je Rajković.

On je dodao da su u izradu ključnih dokumenata uključeni poslodavci i njhove potrebe će definisati uključivanje novih poslodavaca za nove deficitarne programe koji se rade po zahtjevu privrede.

Rajković je precizirao da je u dualni sistem obrazovanja uključeno 28 škola iz 18 opština, dok poslodavce imaju u 21 opštini.

"Trenutno u dualnom sistemu imamo 571 učenika, od kojih prvi razred pohađa 321 učenik, drugi njih 195, a treći 55", kazao je Rajković.

Prema njegovim riječima, predstavnici Centra za stručno obrazovanje su na terenu obišli poslodavce i utvrdili da 285 poslodavaca ispunjava uslove za realizaciju 15 obrazovnih programa, uglavnom deficitarnih zanimanja.

"Do sada je 250 poslodavaca uključeno u sistem dualnog obazovanja, dok se kod ostalih organizuje praktična nastava po školskom sistemu", naveo je Rajković.

On je ocijenio da se dualni sistem postepeno razvija i da se radi sve da on bude održiv.

"Ono što je vrlo značajno je da smo taj sistem uveli u skoro sve opštine i da su stručne škole i poslodavci zainteresovani da implementiraju taj sistem", dodao je Rajković.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je na taj način zaposleno radnika, kazao da je prošle godine po dualnom sistemu šest učenika završilo treći razred i da su svi zaposleni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.