Papiri tajne službe završili u
Ilustracija

Papiri tajne službe završili u "sekend hend" šopu

U Australiji je pokrenuta istraga koja bi trebalo da otkrije kako su povjerljivi dokumenti tajne službe završilu u "sekend hend" radnji, prenosi BBC.

Najpre je australijska TV mreža ABC počela da objavljuje seriju tajnih dokimenata, navodeći da su izvori dokumenti iz kabineta sadašnje, ali i prošlih vlada. Zatim je objavljeno i da su svi povjerljivi podaci ustvari nađeni u jednoj "sekend hend" radnji Kanberi,prenosi B92.

Čim se saznalo za to, vlasti su naredile hitnu istragu. 

Iz ABC-a kažu da je ovo najaveći "proboj" u sistem bezbjednosti australijske vlade i dodaju da je u pronađenom "paketu" na stotine dokumenata pod koji je većina klasifikovana kao "službena tajna"

ABC je objavio da su povjerljivi papiri nađeni u radnji u kojoj se, po jeftinoj cijeni, prodaje rashodovan nameštaj iz kancelarija australijske vlade.Taj namještaj, kako kažu, postaje još jeftiniji ako je pretežak, ili ako na primer, na prodaji stiji fioka za koju u prodavnici ne postoji ključ. 

Iz ABC-a nisu hteli da otkriju o kojoj radnji se radi niti ko im je donio fascikle sa dokumentima, očigledno kada je provalio u jeftino kupljen ormarić. 

BBC navodi da, prema australijskom zakonu, vlada i tajne službe čuvaju sve povjerljive dokumente zapečaćene 20 godina, nakon čega imaju pravo da s njih skinu oznaku tajnosti. Dokumenti koji su završili u fioci u "sekend hend" radnji "mlađi su" od 20 godina, odnosno na njima su dokumenti, podaci, izvještaji...iz poslednjih deset godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.