Aleksić: Ćirilica se vraća u Crnu Goru
Budimir Aleksić

Aleksić: Ćirilica se vraća u Crnu Goru

Nova Srpska Demokratija ocjenjuje da je povratak ćirilice u život Kotora velika pobjeda odbornika DF-a, koji su time pokazali svoju privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i Boke.

"To je samo prvi korak u povratku ćirilice na području čitave Crne Gore. Sa druge strane, neprijatno smo iznenađeni potezom Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, čiji su odbornici glasali protiv ćirilice, čime su napravili prvorazredan politički skandal, uperen protiv tradicije Crne Gore i njenog srpskog bića. Podsjećamo glasače protiv ćirilice, da je veza između škole i slobode, između slobode i civilizacije, vjekovima bila ćirilica! I sada je. Biti u rovu protiv ćirilice, znači biti protiv Crnojevića, Petrovića, Stefana Mitrovog Ljubiše, Mitrofana Bana, Marka Miljanova, Oktoiha, Stege, Gorskog vijenca, protiv svih tih naših slavnih predaka i vrijednosti koje su podsticale porobljene narode na Balkanu da krenu u oslobođenje", ocijenio je Budimir Aleksić, poslanik DF-a i predsjednik političkog savjeta NSD

On navodi da suprostavljanje ćirilici, znači stati na put dugom istorijskom maršu Crne Gore i cijelog srpskog naroda kroz vjekove.

Demokrate su, dodaje Aleksić glasanjem protiv ćirilice, glasale  i protiv slova zahvaljujući kojima su naučili da pišu i čitaju,  protiv duhovnog bogatstva mnogobrojnih djela proze i poezije u koje im je uvid dala upravo ćirilica, glasanjem protiv ćirilice glasale su protiv svojih svesaka, čitanki, knjiga, škola, i na kraju protiv sebe i svog jezika.

"Jeftina priča o nedostatku određenih procedura je samo izgovor za nečasni postupak, kojem je pribjegla DCG. Da je u pitanju sudbina ili promovisanje latinice sigurni smo da bi svih pet odbornika Demokrata, bez ikakvog raspitivanja o proceduri, glasala sa obije ruke. Kad su toliki legalisti i poštovaoci procedura, koje su se sjetili kada je u pitanju ravnopravnost ćirilice, zašto onda nijesu, po toj istoj logici,  prihvatili poraz od Srđe Milića na Kongresu SNP? Tadašnja Milićeva ubjedljiva pobjeda mogla je da zaustavi podjele unutar te stranke, koje su uslijedile samo zbog nepoštovanje statutarnih procedura", saopštio je Aleksić.

On je prenio i upozorenje Demokratskoj Crnoj Gori, da su iz Nove srpske demokratije, kada je u pitanju odbrana srpskog naroda i njegovih vrijednosti – 24 časa dnevno na barikadama.

"Podsjećamo ih, da su na tim barikada i oni bili zajedno sa nama dok su bili u SNP-u. Ne prihvatamo kao izgovor da su sa te zajedničke linije fronta odstupili zbog obaveza prema izvjesnim šepeljima, crepuljama, kolićima, camajima ili preletačevićima većim i od njih. 
Zar misli neko da i nama iste one adrese, koje su Pajoviću i njima okačili kravate, nijesu nudile te Danajske darove samo da odustanemo od borbe za prava srpskog naroda u CG. Sve te ponude smo, naravno, odbili jer znamo da bi postali isti kao i oni protiv kojih se borimo. Nekadašnji, izvorni DPS, bio je dominantno srpska stranka, a put ka antisrpstvu, što je danas njegova ključna ideologija, išao je istim stazama kojima su se zaputili ovi koji glasaju protiv ćirilice. Nakon ovoga glasanja, može se zaključiti da smjena džemperaša kravatašima suštinski ne bi popravila položaj srpske jezičke zajednice i našeg naroda u CG. Idolopoklonstvo prema makaronima i kobasicama i služenje ambasadama bila bi i dalje ključna ideološka smjernica kojom se pokušava zamijeniti odnos prema Bogu i pravoslavnom hrišćanstvu. Pozivamo Demokrate Alekse Bečića da pogrešno ne shvate ovu moju pedagošku izjavu, nego da nam se ubuduće priključe u odbrani ćirilice, i odustanu od koketiranja i služenja raznim dukljanskim centrima, računajući još jednom na širokogrudost i spremnost na praštanje srpskog naroda", poručio je Aleksić.

Glasači Demokrata, kaže, su uglavnom uz ćirilicu, pa bi bilo prirodno da i oni budu uz nju. 

"Na kraju, moramo konstatovati da su ovim postupkom, za koji očekujemo da se više neće ponoviti, Demokrate Alekse Bečića čak poništile i vlastiti slogan o pobjedama i podjelama", zaključio je Aleksić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.