Radovi na Trebešici u završnoj fazi

Radovi na Trebešici u završnoj fazi

Predstavnici Direkcije javnih radova su u okviru radne posjete obišli lokaciju Trebešica na kojoj se izvode radovi za projekat „Projektovanje i izgradnja nove elektro-vučne podstanice – “Trebešica” na željezničkoj pruzi dionica Podgorica – Kolašin, koji je definisan Operativnim programom za Regionalni razvoj 2012-2013. Radove izvode konzorcijum Siemens d.o.o. Beograd i Siemens d.o.o. Podgorica, dok stručni nadzor vrši Eminent d.o.o. iz Podgorice.

Projekat se realizuje po principu projektuj i izgradi (Žuta Fidic knjiga). Ugovor podrazumijeva izradu glavnog projekta, demontažu postojećeg postrojenja i izgradnju novog.

Trebeica21

Nakon što je izdata građevinska dozvola na revidirani Glavni projekat, radovi na elektrovučnoj podstanici su otpočeli 27. juna i od toga dana isti se izvode intenzivnom dinamikom.

"Imajući u vidu da su kompleksni građevinski radovi na nepristupačnoj lokaciji u završenoj fazi i da je zahtjevna oprema namijenjena postrojenju, izrađena po EU standardima, već isporučena na lokaciju, očekivano je da se do kraja godine isti kompletiraju i da se započne sa procedurom tehničkog prijema", saopšteno je iz Operativnog programa za Regionalni razvoj. 

Trebeica31

Ovaj projekat se realizuju kao dio Operativnog programa za Regionalni razvoj 2012-2013 koji je  usvojen od strane Vlade Crne Gore u martu 2012. godine i od strane Evropske komisije u decembru iste godine. Program je finansiran iz sredstava za pretpristupnu pomoć Evropske Unije odnosno IPA sredstava kroz komponentu III – Regionalni razvoj. Glavni cilj Programa je poboljšanje životnog standarda i stanja životne sredine u Crnoj Gori, u skladu sa nacionalnim politikama i strategijama, kao i sa politikama i standardima Evropske Unije (EU).

Program sprovodi Operativna struktura za IPA komponentu III (OS) koju čine: Ministarstvo održivog razvoja i turizma - tijelo zaduženo za kompletan Program i za projekte iz životne sredine, zatim Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – tijelo zaduženo za projekte iz oblasti saobraćaja i Direkcija javnih radova kao Implementaciono tijelo zaduženo za ugovaranje i sprovođenje projekata.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.