Bjelopoljka opet najbolja: Irena proglašena za apsolutnog pobjednika Olimpijade u Moskvi
Irena apsolutni pobjednik Olimpijade ruskog jezika

Omogućila sebi besplatno školovanje na prestižnom ruskom univerzitetu

Bjelopoljka opet najbolja: Irena proglašena za apsolutnog pobjednika Olimpijade u Moskvi

Irena Madžgalj, učenica drugog razreda JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, osvojila je prvo mjesto i apsolutni je pobjednik na najznačajnijoj olimpijadi u svijetu iz ruskog jezika – XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je održana u Moskvi, na Institutu ruskog jezika Aleksandar Sergejevič Puškin.

Olimpijada za najbolje poznavaoce ruskog jezika održana je petnaestu godinu zaredom i trajala je od 3. do 9. decembra, a takmičilo se preko 2 500 učenika iz cijelog svijeta.

Irena je osvojila prvo mjesto i kao nagradu dobila statuu znanja, diplomu i sertifikat. Pobjednici olimpijade su kao glavnu nagradu dobili stipendiju i time omogućili sebi besplatno školovanje na ovom prestižnom univerzitetu.

201712101210441011

Petog decembra je održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijade, u Geološkom muzeju V.I.Vernadski. Otvaranju olimpijade su prisustvovali potpresjednik Vlade Olga Golodec, pomoćnik ministra prosvjete i nauke Ruske Federacije Pavel Zenkovič, rektor Instituta Puškina Margarita Rusetskaja i predsjednik Instituta Puškina Vitalij Kostomarov.

Takmičenje se sastojalo iz više djelova – pisanja eseja, gramatičkog testa, čitanja tekstova i, i na kraju, usmeni dio, koji je bio podijeljen na ispit iz geografije, istorije, kulture Rusije (stranovedenie) i ispit iz ruskog jezika.

201712040341061

Irena u Moskvi

''Za nas su svaki dan organizovane brojne ekskurzije po Moskvi. Posjetili smo Crveni trg – srce Rusije, najpoznatiju ulicu u Moskvi - Arbat, mnogobrojne muzeje, Planjetarijum itd. Na mene su svakako najveći utisak ostavili Crveni trg i Planjetarijum. Jedna od mojih životnih želja bila je da posjetim Crveni trg.  To je nešto što ću pamtiti do kraja svog života", kaže Bjelopoljka Irena.

Ona je istakla da je ovo takmičenje bila odlična prilika da se upozna sa ostalom djecom i sa njihovim načinom života, sa njihovim maternjim jezicima, kao i sa kulturom naroda iz cijelog svijeta. 

IrenasauesnicimaizAmerike

Irena sa učesnicima iz Amerike

Irena se u potpunosti složila sa predsjednikom instituta Vitalij Kostomatov koji je na otvaranju olimpijade rekao da je "ruski jezik jezik velikih mogućnosti".

"Mi nismo razumjeli jedni druge dok smo pričali na našim maternjim jezicima, ali zato kada smo svi počeli da pričamo na ruskom,taj problem je riješen. To je jedno predivno iskustvo. Ruski jezik je spojio sve te države. Sigurna sam da ćemo se mi, takmičari ove olimpijade, sresti u budučnosti. Već planiramo naše nove susrete, a neki od nas će zajedno studirati u Rusiji", kazala je Irena.

Organizaroti olimpijade su organizovali dodatni konkurs ''Junij orator''.  Pravo učešća imali su svi finalisti olimpijade. Irena je i na ovom konkursu osvojila prvo mjesto.

''Baš sam se obradovala kada sam saznala za ovaj dodatni konkurs. Odmah sam riješila da ću da učestvjem. Naš zadatak je bio da izaberemo jednu od 40 tema i da spremimo govor. Imali smo jedan dan da se spremimo za ovaj koknurs. Ja sam izabrala temu ''Zašto živim?''. U veoma jakoj konkurenciji sam osvojila prvo mjesto. Osim nagrade žirija, dobitnica sam i nagrade za najbolje izlaganje koju je odredila publika", kaže ova uspješna djevojka.

Finalisti olimpijade su posjetili brojne obrazovne institucije u Moskvi. Irena je imala priliku da posjeti Školu 117  i da prisustvuje časovima ruskog jezika.

''To je bilo baš zanimljivo. Djeca iz tog odjeljenja su me brzo prihvatila, jako su druželjubivi i bilo im je drago kada su čuli da ću da budem učenik njihovog odjeljenja. Ostali smo u kontaktu sa školom, i baš bih voljela da oni dodju kod nas u Crnu Goru i budu naši gosti", kaže Irena.

201712051103031

Zatvaranje olimpijade i proglašenje pobjednika se održalo u svečanoj sali Instituta Puškina. Na svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasade Ruske Federacije iz Rumunije, Azerbejdžana, Poljske i drugih zemalja.  Na zatvaranju Olimpijade, Irena je proglašena za apsolutnog pobjenika.

"Smatram da je pravo bogatstvo znati ruski jezik, i sigurna sam da će mi ovo znanje otvoriti neka nova vrata u životu. Izučavajući ruski jezik, dobila sam priliku da upoznam djecu iz cijelog svijeta koja kao i ja, gaje veliku ljubav prema ruskom jeziku. Moram priznati da su djeca iz Amerike, Španije, Rumunije, Austrije, kao i iz ostalih zemalja, jako druželjubivi. Vole da pokreću nove teme za razgovor i bilo mi je veoma prijatno da komuniciram sa njima. Svaki dan poslije ispita smo se okupljali i provodili dosta vremena zajedno", navela je Irena.

Smatra da ovo je dokaz njenog truda i rada, kao i velike ljubavi prema kako kaže najljepšem jeziku na svijetu.

"Spremanje za ovu olimpijadu mi nije teško palo, jer grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svijet ruske književnosti i ruske kulture, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja.

Mnogi me pitaju da li mi se svidjela Moskva. Moskva je jedan predivan grad. U Moskvi nikada nije dosadno. Voljela bih da ponovo posjetim ovaj grad i moram priznati da sam bila baš tužna kada sam se pakovala i kada sam napuštala Moskvu", dodaje ona.

Irena kaže da je ova školska godina za nju odlično počela, te da će nastaviti da se takmiči na brojnim takmičenjima i konkursima iz mnogih oblasti.

Za uspjeh zahvaljuje porodici, posebno bratu Novaku, mentoru Rasimu Kasumoviću razrednoj Snežani Obradović, JU Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, direktoru Semiru Baliću, koji su kao i do sada, bili, kaže, njena velika podrška.

Njena škola je priredila predivan doček u ponedeljak, kada se Irena vratila iz Moskve. Osim toga, njeno odjeljenje II-1 je za nju spremilo brojna iznenađenja.

"Doček  koji su mi priredili profesori i đaci moje škole ću pamtiti do kraja života. Veoma sam im zahvalna i stvarno sam srećna i ponosna što sam učenica Srednje stručne škole u Bijelom Polju", zaključila je Irena.

 

                                                                                

 

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.