Rusija objavila spisak stranih agenata

Rusija objavila spisak stranih agenata

Rusko ministarstvo pravde objavilo je danas spisak stranih medija, ukljućujući Radio Slobodna Evropu i Glas Amerike, koji će se u Rusiji smatrati stranim agentima, što bi mogao da dovede do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

Objavljivanje registra uslijedilo je u trenutku povišenih tenzija Vašingtona i Moskve zbog državnih medija, navodi agencija AP.

Na spisku se nalaze i Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba Radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Ruska državna televizija RT prošlog mjeseca je registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD. Rusija je odgovorila usvajanjem zakona koji omogućava vladi da označi medije kao strane agente.

Status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se finansira ili ima imovinu u inostranstvu.

Savjet Federacije predložio je u ponedeljak da se američkim novinarima ukinu akreditacije za ulazak u parlament, a o toj mjeri će se odlučivati narednih dana.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mjere odgovor na, kako je navela, napad na RT u Americi. Ona je navela da njeno ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih ne bi ometalo u radu.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.