Štajnmajer pozvao stranke da formiraju Vladu
Frank Valter Štajnmajer

Njemačka

Štajnmajer pozvao stranke da formiraju Vladu

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer sastao se sa stranačkim liderima nakon razgovora o formiranju nove Vlade između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel, lijevo orijentisanih Zelenih i Slobodne demokratske partije (FDP), koji su ranije ove sedmice propali.

Štajnmajer, koji je pozvao političke lidere da preispitaju svoje stavove i ponovo pokušaju da formiraju Vladu, sastaće se u utorak s čelnim ljudima Zelenih i FDP-a.

Ljevičarska Socijaldemokratska partija (SPD), partner Merkel u odlazećoj Vladi, istakla je da neće odustati od odbijanja da uđu u administraciju kancelarke.

Ukoliko SPD ostane pri tom stavu, rješenje je manjinska Vlada ili raspisivanje novih izbora.

Peter Altmaier, vršilac dužnosti ministra finansija i bliski saradnik Merkel, pozvao je stranke da ne bježe od sopstvene odgovornosti već da im formiranje Vlade bude primarni cilj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče da je "veoma skeptična" prema ideji manjinske vlade i da bi novi izbori bili bolja opcija.

"Nemam u planu manjinsku vladu... Neću reći 'nikada', ali sam veoma skeptična i mislim da bi novi izbori bili bolji način", rekla je kancelarka u intervjuu televiziji ARD.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.