Kada vaš partner ispusti vjetar, produžava vam život
Ilustracija

Kada vaš partner ispusti vjetar, produžava vam život

Sljedeći put kad vaš partner ispusti vjetar, nemojte se ljutiti, već mu zahvalite jer vam je produžio život.

Naučnici sa Univerziteta Exeter otkrili su da je dobro udisati te mirise jer gasovi od kojih se sastoje mogu pomoći u borbi tijela protiv bolesti. Istraživanje je objavljeno u magazinu Medicinal Chemistry Communications, a analiziran je uticaj hidrogen-sulfata na tijelo. 

Iako u velikim količinama ovaj gas ima loš utjecaj na tijelo, naučnici su otkrili da u malim dozama sprječava štetu na mitohondrijima što uvelike pomaže u održavanju dobrog zdravstvenog stanja. 

Iako taj gas ima jak, neugodan miris, prirodno se stvara u tijelu i može biti heroj za vaše zdravlje, kaže dr. Mark Vud koji učestvovao u istraživanju. 

Može smanjiti rizik od raka, srčanog udara... 

A istraživači kažu da u starijoj dobi ovaj gas sprječava razvoj artritisa i demencije.

1313799profimedia0044779564ls1

Ilustracija, foto:Profimedia

Sada naučnici pokušavaju razviti hemikaliju koju bi koristili u terapiji, a ona bi u tijelu stvarala zdravu količinu ovog gasa i tako dobro uticala na zdravlje, prenosi Večernji.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.