Deset minuta šetnje dnevno, minimum
Ilustracija

Naučnici upozoravaju

Deset minuta šetnje dnevno, minimum

Naučnici nas stalno zbunjuju preporukama koliko je potrebno da vježbamo nedeljno ne bi li smo ostali zdravi.

 Prvo su nam saopštili da valja da se znojimo tri puta nedeljno po sat. Zatim su nas upozorili da se ne priznaje ništa manje od pet puta sedmično po pola sata, da bi stigli do 10.000 koraka dnevno. A sada kažu da je i 10 minuta šetnje dnevno dovoljno, pa se valja oduprijeti lenjosti koja nam je, kažu naučnici, urođena.

Dok hodamo, naš nervni sistem pravi proračune kako bi shvatio koja dužina koraka i brzina troše najmanju količinu energije. To ne treba da nas iznenadi, jer lenjost nam je usađena.

Ona ima evolutivnu svrhu - naši preci nisu znali da li će imati hranu za nedelju ili dvije, pa su donosili racionalnu odluku da ne troše energiju nepotrebno. Tako i mi, biramo da sjedimo kad bismo mogli da stojimo, da gledamo TV umjesto da odemo u šetnju, a i naš nervni sistem je napravljen tako da nam uštedi napor, pa makar i za pet odsto.

Deset minuta šetnje dnevno je, ipak, minimum, upozoravaju naučnici, pa ako hoćemo da potrošimo više kalorija, moramo da uložimo više napora, barem da ubrzamo korak.

Izvor:Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.