Do avgusta probijanje četiri tunela na trećoj sekciji

Izgradnja autoputa

Do avgusta probijanje četiri tunela na trećoj sekciji

Kineska kompanija CRBC završiće do avgusta iduće godine probijanje četiri tunela na trećoj sekciji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljari, saopšteno je reporteru Vikend novina, tokom obilaska najzahtjevnijeg dijela trase.

Sekcija tri, koja se nalazi u blizini Veruše, je sekcija mostova i tunela.

Ujedno je i najzahtjevnija od četiri sekcije prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, jer su geološki uslovi na njoj izrazito teški. Situaciju dodatno usložnjavaju zimski mjeseci, tokom kojih su loši vremenski uslovi i snijeg dugotrajniji u odnosu na ostale sekcije, što usporava radove na otvorenom, ali i zakrči pristupne puteve i onemogući dopremanje materijala.

Na sekciji se grade četiri tunela, četiri mosta i petlja Veruša, na kojoj će biti sagrađeno pet manjih mostova. Radove izvodi više od 700 zaposlenih, od kojih je oko 70 iz Crne Gore.

Putnici će na ovoj dionioci kroz tunele prelaziti čak 11 kilometara, što je skoro cijela dužina sekcije tri.

“Očekujemo da ćemo do avgusta naredne godine probiti sva četiri tunela na našoj sekciji -Kosman, Mala trava, Mrki krš i Unlovac”, rekao je Vikend novinama Džu Zuling, šef sekcije 3.

Prvi objekat na trećoj sekciji iz pravca Podgorice je most Suvovara. To je šesti most od Podgorice do Kolašina i na njega će se izlaziti iz tunela Vjeternik.

Skoro svi temelji stopa ovog mosta su završeni, a ukupno devet stubova biće izgrađeno krajem ove godine, nakon čega će se graditi kolovozna konstrukcija. Dužina traka je oko 240 metara, što je oko četvrtina dužine mosta Moračica, najdužeg objekta na trasi auto-puta Bar-Boljare.

Najviša stopa Suvovara ići će do 19,5 metara u visinu.

Most Zagrađe imaće šest stubova, a dužina njegove kolovozne konstrukcije biće oko 150 metara.

“Jedna polovina mosta biće završena u ovoj, a druga u narednoj godini”, kaže Zuling.

Najviša stopa mosta Zagrađe je 24 metra. Ipak, najviše stope na sekciji tri imaće most Krkor, koji tek počinje da se gradi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.