Evo kako su dvije žene i pas preživjeli pet mjeseci na okeanu

Priča o preživljavanju

Evo kako su dvije žene i pas preživjeli pet mjeseci na okeanu

Preživjele su dva dana napada ajkula i velike oluje - dvije žene provele su pet mjeseci lutajući po Pacifičkom okeanu u svom jedrenjaku, dok ih nije spasila američka ratna krstarica, skoro 8.000 kilometara od destinacije na koju su krenule – Tahiti.

Nakon što su se ukrcale na krstaricu “USS Ešlend”, Dženifer Ejpel i Nataša Fuiava podijelile su svoje zastrašujuće iskustvo sa medijima.

Dženifer, iskusni mornar, i Nataša, početnik, isplovile su Honolulua 3. maja, na svom 15 metara dugom jedrenjaku “Morska nimfa”, s namjerom da stignu do Tahitija, udaljenog 4.000 kilometara na jug.

bDBktkqTURBXy9mYzM2ZWEzNzI0NGU5ZmUwMDg1MjI2YWJlZTZiZGI0OS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Sa ženama su jedrilici bila i njihova dva psa, Valentajn i Zeus.

Još na početku putovanja shvatile su da će kvar na njihovom jarbolu uticati na plovidbu i ograničiti im brzinu na 4-5 čvorova.

Ubrzo potom ih je uhvatila oluja, sa uraganskim vjetrovima i talasima visokim 7 metara, koja je bacakala njihov jedrenjak po moru dva dana.

U oluji im je poplavljen motor, ali su one i dalje namjeravale da stignu do Tahitija, prije nego što su pometene zapadno u Pacifičkom okeanu.

wrZktkqTURBXy8wZDU1OGNjOGVjMGQ2YjY5NjgxYmE0YjJhMDA2NDEwOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Tako je počelo petomjesečno putovanje po Pacifiku, koje je na mahove bilo depresivno i zastrašujuće.

Žene su bile spremne za naporan i dalek put. Obezbijedile su hrane za godinu dana krstarenja, kako su pročitale savjet u knjizi. Jedrenjak je kupljen sa filterima za vodu, što se pokazalo kao odlična stvar.

"Iako smo imale hrane i vode, ovo iskustvo je ipak bilo veoma depresivno i osjećale smo se bespomoćno", rekla je Dženifer, dodajući da čovjek radio no što može i što mora, nema drugog izbora.

0JpktkqTURBXy9lYTIwMmVkOWUzZmM4MWQ2MzU4M2NhZjQ1YjBkZmRkOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Nije sve bilo tako crno.

"Žive smo, site, napite, psi su srećni i volimo se, a izlasci i zalasci sunca su svaki dan drugačiji", istakla je Nataša.

Dženifer je dodala da se sve događa s razlogom i da treba iskoristiti vrijeme koje imamo da uradimo nešto korisno.

Ipak, obije žene kažu da je bilo dana kad su stvarno bile očajne, misleći kako ih niko nikada neće pronaći.

"Našla sam iskrenu poniznost pitajući se svakog dana da li je baš on posljednji. Da li je večeras naše posljednje veče?", ispričala je Dženifer.

Osim što su preživjele dve velike oluje, žene su preživjele i dva napada ajkula.

DwzktkqTURBXy9lNTExYmQ1YjVhM2EwOTY5ZWViMzUwNTIxZGU0ODM1OC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

"Oba su bila zastrašujuća. Mislile smo da smo gotove", rekla je Dženifer.

Jedne noći grupa od sedam ajkula, od čega pet odraslih, dugih 6-9 metara, sa dva mladunca, udarale su svojim repovima na trup broda, neprestano.

Dženifer smatra da su odrasle ajkule učile mlade kako da napadnu.

Sljedećeg jutra pet delfina je pozdravilo dvije žene na brodu. One smatraju da su htjeli da vide jesu li žive. Uskoro su se udaljili od jedrenjaka, gdje im se pridružilo još 60-70 delfina.

"Izgledalo je kao da prave žurku pored broda", kaže Dženifer.

Tokom noći pojavila se, ovaj put samo jedna tigar ajkula, koja je udarala u trup broda.

"Bilo je poput zemljotresa u sred ničega, bez mogućnosti da pozovemo u pomoć", istakla je Nataša, dodajući da su bile kao mamac za ajkule.

Ponekad bi videle trgovačke brodove u daljini, ali im nikada nisu odgovorili na njihove signale za pomoć.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.