Krvnik iz Las Vegasa nije imao dosije, čak ni saobraćajni prekršaj
Stiven Pedok, Foto: Twitter

Tramp: Ovo je čisto zlo

Krvnik iz Las Vegasa nije imao dosije, čak ni saobraćajni prekršaj

Višestruki ubica iz Las Vegasa, bijelac Stiven Pedok (64), stanovnik Meskvita, u Saveznoj državi Nevada, nema kriminalni dosije, pa ni zaustavljanja ili kažnjavanja zbog saobraćajnog prekršaja, saopštila je policija.

"Ne znamo još puno o Pedoku. Živi u našem gradu, ali još nije bilo nikakvog policijskog kontakta s njim", rekao je Kvin Evert, portparol policije u Mesgvitu.

Inače, Meskvit je gradić sa 20.000 stanovnika, većinom penzionera i golfera. Gradić ima tri velika kazina, a prema statistici u samom mjestu se jednom godišnje dogoditi neko ubistvo, rekao Evert novinarima, prenose agencije.

Pedok je u napadu koristio automatsko oružje kojim je ubio 50 ljudi, dok je više od 400 ranjeno tokom prisustva na festavalu kantri muzike, koji se održavao ispred hotela Mendeli bej u Las Vegasu.

To je, inače, najmasovniji napad vatrenim oružjem na civile u novijoj američoj istoriji, koji tamošnja policija ne dovodi u vezu sa terorizmom. Pedok je pucao iz hotelske sobe sa 32 sprata u masu, a prema izvještajima medija, nejasno je da li ga je nakon napada likvidirala policija ili je on izvršio samoubistvo prije upada policije u njegovu hotelsku sobu.

To je za CNN izjavio zamjenik šerifa policije u Las Vegasu Kevn Mekmahil, dok je njegov nadređeni, šerif Džo Lombardo rekao da policija vjeruje da se Pedok sam ubio.

Šerif je rekao i da se Pedok u hotel iz kojeg je pucao prijavio prošlog četvrtka.

Lasvegaška policija, inače, ovaj napad ne tretira kao teroristički i navodi da im nije poznato da je Pedok imao bilo kakve veze sa terorističkim organizacijama, već je riječ o individualnom zločinu koji se naziva napad "usamljeni vuk".

U sobi iz koje je Pedok pucao nađeno je najmanje osam komada vatrenog oružja, a istovremeno policija pretražije i njegovu kuću.

Američki predsjednik Donald Tramp obratio se povodom napada u Las Vegasu, rekavši da je "nacija danas ujedinjena u žalosti, šoku i bolu". 

"Naše jedinstvo ne može da bude pomračeno zlom" i "naše veze ne mogu da budu prekinute nasiljem", rekao je Tramp u Beloj kući.

U "aktu čistog zla", kako je Tramp nazvao napad na posjetioce festivala muzike "Rut 91 harvest", poginulo je 50, a ranjeno 406 osoba, dok policija vjeruje da se napadač ubio.

Predsjednik SAD je rekao da se on i njegova supruga mole za ubijene i ranjene, kao i da se mole "da čitava nacija pronađe jedinstvo i mir", prenosi AP.

Istovremeno, portparol američke službe za unutrašnju bezbijednost je izjavio da zasad ne postoje podaci koji bi ukazali na "kredibilnu prijetnju" drugim javnim mjestima u SAD, prenio je AFP.

Šerif Džozef Lombardo je na konferenciji za novinare rekao da se vjeruje da se napadač ubio prije ulaska policije.

Napadač je ranije identifikovan kao 64-godišnji Stiven Pedok iz Nevade i vjeruje se da je u hotelskoj sobi bio od 28. septembra.

BBC je javio da je Pedok imao pilotsku dozvolu, a posljednji put ju je obnovio 2010.

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.