Vojnici iz regiona ispraćeni u Avganistan, 18 iz Crne Gore
Foto:AA

Misija Resolute Support

Vojnici iz regiona ispraćeni u Avganistan, 18 iz Crne Gore

Iz vojne kasarne "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u misiju podrške miru u Avganistan svečano je ispraćen 7. hrvatski kontigent kojega čine vojnici iz Hrvatske i partnerskih zemalja: Crne Gore, Makedonije, Albanije te Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

 U misiju podrške miru Resolute Support (RS) u Avganistan ispraćen je 7. hrvatski kontigent kojeg čini ukupno 96 vojnika, od čega je pet žena te 28 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja. 

Učestvuje 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Armije Makedonije, dva pripadnika OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine pod zapovjedništvom brigadira Željka Ljubasa.

 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, učešće vojnika iz navedenih zemalja regije ocijenio je kao "značajan doprinos zajedničkoj saradnji u izgradnji globalne stabilnosti i sigurnosti".

"Svjesni smo da se sigurnost danas ne brani samo na granicama Hrvatske, već tamo gdje prijetnja nastaje", poručio je Krstičević.

2017090422556531925544673Web

Foto:Anadolija

S ponosom je istakao kako su hrvatski vojnici po prvi put od učešća u misiji RS, nakon pištolja Samokres i vojne opreme, naoružani hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 proizvođača HS Produkt iz Karlovca.

"Uvjeren sam da će upravo hrvatski vojnici svojom profesionalnošću, sposobnošću još jednom pokazati, dokazati da je Hrvatska vjerodostojan partner i saveznik u okviru NATO-a. Hrvatski vojnik aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u tom dijelu svijeta", kazao je Krstičević.

2017090422556531925544671Web

Foto:Anadolija

Krstičević je kazao kako su hrvatski vojnici, koji su potpuno opremljeni hrvatskim proizvodima, odličan promotor domaće vojne industrije u svijetu.

 Pripadnici 7. kontigenta biće raspoređeni u Zapovjedništvo za obuku, savjetovanje i pomoć u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvo misije RS u Kabulu.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.