Sjutra vanredni parlamentarni izbori na Kosovu
Ilustracija

Sjutra vanredni parlamentarni izbori na Kosovu

Na Kosovu će sjutra biti održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima će, od sedam sati ujutru, oko 1,8 miliona upisanih glasača moći da glasa u 889 glasačkih centara.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoljetni i stekli pravo glasa, prenosi Tanjug.

Centralna izborna komisija akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Albanske partije na Kosovu podijeljene su u dva bloka, od kojih prvi čine koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovoi devet manjih partija, dok drugi blok čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo i inicijativa Alternativa.

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći pokret Samoopredeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.