Čudotvorna domaća krema protiv ekcema i suve kože
ilustracija

Oduševićete se

Čudotvorna domaća krema protiv ekcema i suve kože

Rezultati primjene ove domaće kreme će vas oduševiti.

Ekcemi muče od devet do 30 posto ljudi, a posljedica su atopijskog dermatitisa i kontaktnog dermatitisa. Atopijski je nasljedan, ali jednako tako mogu ga uzrokovati grinje, hladnoća i velika vlaga u vazduhu. Kontaktni nastaje zbog alergijske reakcije na određeni preparat, kremu ili deterdžent za pranje veša. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mehurićima. 

Ekceme mogu uzrokovati i metali iz nakita, boje iz odjeće i boje za kosu, mirisi u deterdžentima i preparatima za njegu. Rezultat toga su najčešće ekcemi na rukama i nogama. 

Ako se na koži pojavi ekcem, važno je pratiti preparate koje koristite i po mogućnosti prestati sa korišćenjem na dvije nedelje kako bi se vidjelo da ga uzrokuju te kreme ili ne. Preporučuje se korišćenje hipoalergenih preparata, blage kreme i kozmetika bogata prirodnim masnim kiselinama koji popravljaju kožnu barijeru i sprječavaju isparavanje vode. 

Recept 

Sastojci:

1/2 šoljice šea maslaca
1/2 šoljice kokosovog ulja
1 kašika meda
20 kapi eteričnog ulja lavande
5 kapi eteričnog ulja čajevca

Priprema: 

Na pari otopite kokosovo ulje i šea maslac dok se ne sjedine. Sklonite s vatre i kad se smjesa malo ohladi dodajte 1 kašiku meda. Dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja lavande i čajevca. 

Dobro miješajte sve sastojke (možete mikserom ili ručno) dok ne dobijete ravnomjernu smjesu, potom ulijte u namijenjenu posudu i ostavite da odstoji par sati da se stvrdne. 

Možete kremu držati van frižidera ili u njemu, zavisno koliko gustu kremu volite. 

Kada je krema odstajala, nanesite je na kožu i liječenje može da počne. 

Koristite po potrebi. 

Može se koristiti za lice i tijelo, za sve tipove kože. 

Kako djeluje? 

Šea maslac je mast koja se dobija iz oraha šea stabla iz Afrike. Nevjerovatno vlaži i ima ljekovita svojstva, posebno pomaže kod suve kože i ekcema. Velika prednost šea maslaca je njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža atopičara gotovo nikad loše ne reaguje na njega, a siguran je za upotrebu i vrlo malih beba. Ako se koristi u čistom obliku, najčešće se primjenjuje na mokru kožu nakon tuširanja kako bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i čuvala vlažnost kože. 

Kokosovo ulje sadrži mnogo dobrih masti, odlično hidrira i puno je vitamina E. U kožu prodire brzo (mnogo brže od viskoznih ulja poput boražine, maslinovog ili suncokretovog ulja, pa čak i badema). Kremama daje lakoću, a koži daje glatkoću. Kao i kakao maslac, štiti kožu od isušivanja, ali ne stvara film na koži. 

Med hrani i vlaži kožu i ima antibakterijska svojstva. 

Eterično ulje lavande miriše savršeno i ima umirujuće i ljekovito djelovanje. 

Ulje čajevca pomaže u prevenciji infekcija koje se često javljaju zbog češanja kože zahvaćene ekcemom. 

Ovi savršeni prirodni sastojci će u ovoj čudotvornoj kremi sinergijskim snagama oporaviti kožu zahvaćenu ekcemom i preporoditi suvu kožu.

Superžena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.