Veliki asteroid večeras proleće tik uz Zemlju! (VIDEO)

NASA predviđa

Veliki asteroid večeras proleće tik uz Zemlju! (VIDEO)

NASA predviđa da će asteroid relativno velikih dimenzija proleteti pored zemlje i da će nam biti blizu kao tek nekoliko zabilježenih slučajeva u poslednjih nekoliko decenija.

Asteroid 2015 TB145 je zanimljiv iz više razloga. Prvo, on je otkriven tek nedavno, 10. oktobra. Drugo, riječ je o povećem objektu s prosječnim prečnikom od 280 do 620 metara, što odgovara veličini nebodera. Konačno, on putuje izrazito brzo, od oko 35 kilometara u sekundi odnosno 12.600 kilometara na sat, što je za NASA-ine stručnjake malo "neobično".

Kada se 2015 TB145 31. oktobra nađe na najbližoj udaljenosti od Zemlje, on će proleteti na razdaljini od samo 479.000 kilometara (1.3 udaljenosti do Mjeseca), mrvicu dalje od asteroida NEO 2004 XP14 koji je prozujao pored Zemlje u 2006. godini (1.1 udaljenosti do Mjeseca). NASA ne očekuje slično preletanje do avgusta 2027. kada će NEO 1999 AN10 protutnjati pored nas na udaljenosti jednakoj onoj do Mjeseca.

NASA kaže da će 2015 TB145 sigurno proći pored Zemlje i nastaviti da prati svoju izuzetno ekscentričnu orbitu koja djelom objašnjava zašto je otkriven prije samo dvadesetak dana.

Ovaj asteroid bi mogao da priušti i odličnu predstavu za astronome jer će prilikom preleta zasvijetljeti do nivoa koji dozvoljava posmatranje teleskopima iako bi ga mogla zasijeniti očekivana, relativno visoka iluminacija Mjeseca, piše portal Gizmodo.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.