Kako spriječiti i liječiti crvenilo kože u hladnim danima
Ilustracija

Njega lica

Kako spriječiti i liječiti crvenilo kože u hladnim danima

Hladnoća, vjetar i velike temperaturne oscilacije uzrokuju crvenilo lica, pa i moguće upale. Ovaj problem najbolje će riješiti serum, piše Daily Makeover. Najbolji izbor su serumi na bazi kamilice jer ona djeluje umirujuće, dok hijaluronska kisjelina pomaže u zadržavanju vlage i sprječava perutanje kože. Ipak, prije izbora odgovarajućeg preparata konsultujte se sa dermatologom.

Krema ublažava svrab 

Nakon seruma kožu treba nahraniti hidratantnom kremom koja će ublažiti svrab. Najbolji izbor je ulje argana koje podstiče proizvodnju prirodnih ulja u koži, povećava elastičnost i hidrira. Osim ulja argana pomažu i kreme na bazi aloe vere koja uklanja mrtve ćelije kože, podstiče njenu obnovu i smanjuje crvenilo. 

Đumbir i krastavac protiv crvenila 

Kod crvenila, osim seruma, pomažu i prirodna rješenja kao što su šea maslac, te maslinovo i bademovo ulje koji hrane kožu i djeluju protiv upalno. Iritaciju kože ublažiće i ekstrakt zelenog čaja, krastavca, đumbira i vitamina C. No, ako vam je koža upaljena, trebalo bi da izbjegavate kreme s mirisom, na bazi alkohola, mentola, eukaliptusa ili ulja klinčića jer dodatno iritiraju kožu, naročito suvu. 

Uzrok crvenila mogu biti bakterije 

Osim nepovoljnih vremenskih prilika, crvenilo kože mogu uzrokovati bakterije. Tada se preporučuje da kožu tretirate serumom s kiseonikom jer prirodno uklanja bakterije. Osim toga, pomažu i laserski tretmani jer prodiru u dublji sloj kože i čiste je. 

Ovlaživač vazduha štiti kožu 

Razlika u temperaturi između unutrašnje i spoljne temperature ne smije da bude prevelika, pa se preporučuje da termostat držite između 18 i 20 stepeni Celzijusa. Tako koža neće doživeti šok po izlasku i manji je rizik od nastanka crvenila. Osim toga, pomažu i ovlaživači vazduha koji sprječavaju isušivanje kože. 

Začinjenu hranu i kofein izbjegavajte 

Kofein i začinjena hrana podižu tjelesnu temperaturu, dehidriraju kožu, pojačavaju cirkulaciju i uzrokuju crvenilo, ali i iritaciju kože – zato bi bilo dobro izbjegavati ih u zimskim danima. Važno je da pijete dovoljno vode jer ona snižava temperaturu, a time i rizik od rumenih obraza.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.