Ispravite
Ilustracija

Vježbe

Ispravite "x" ili "o" noge

Zbog neravnomjernog opterećenja, pri dužem hodu mogu da se jave zamor i bolovi u svim zglobovima nogu, čak i u krstima. Ako se nepravilnosti ne isprave spontano do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć

Deformitete donjih ekstermiteta, "x" ili "o" noge, trebalo bi ispravljati što prije, čim se nepravilnosti uoče. Osim estetskih nedostataka, ovi deformiteti mogu da izazovu i ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, zbog nepravilnog opterećenja, pri dužem hodu će se javiti zamor i bolovi u svim zglobovima nogu, čak i u krstima.

Stručnjaci savjetuju ako se deformiteti spontano ne isprave do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć i vježbe koje će da isprave nepravilnosti.

"X" noge

Ovaj deformitet koljena se javlja kao posljedica urođeno slabije razvijenih spoljašnjih dijelova kostiju koje čine koljeno ili zbog poremećene statike uzrokovane deformitetima kukova ili stopala. Uzrok može da bude i položaj nogu u materici tokom trudnoće, kao i prekomjerna tjelesna težina.

Kod ovog deformiteta koljena su priljubljena, a stopala razdvojena. Oslonac je na unutrašnjoj strani stopala zbog čega su svodovi spušteni. Kod težih oblika deformiteta koljena se preklapaju. Kada su koljena sastavljena, razmak između stopala bi trebalo da bude manji od pet santimetara. Ako je veći, može da se govori o deformitetu.

Vježba 1

Sjedite na pod. Leđa su prava, noge savijene u koljenima, a tabani su sastavljeni. Dlanovima pritiskajte koljena nadolje. Ponovite vježbu 15 puta.

Vježba 2

Raskoračni stav. Ispružite ruke ispred tijela, a noge prekrstite. Pokušajte da ustanete i sjednete sa prekrštenim nogama. Ponovite vježbu 10 puta.

Vježba 3

Čučnite sa ispravljenim leđima. Stopala su okrenuta upolje, dlanovi su sastavljeni. Gurajte laktovima koljena u stranu. Ponovite 15 puta.

Vježba 4

Čučnite i hodajte sa stopalima okrenutim prema spolja.

"O" noge

Ovaj deformitet je najčešće urođen, javlja se obostrano, može da bude i posljedica rahitisa, ali i preranog postavljanja djeteta na noge. Kosti natkoljenica i potkoljenica se krive prema spolja, pa je najveće iskrivljenje na sredini nogu.

Vježba 1

Sjedite na pod. Rukama se oslonite na podlogu iza zadnjice. Tabane okrenite ka unutra i pokušajte istovremeno da podignete noge. Ponovite vježbu 10 puta.

Vježba 2

Sjedite na pod, ruke su pored tijela, dlanovima se oslonite na podlogu iza zadnjice. Stavite loptu između stopala i podižite noge približavajući koljena jedno drugom. Ponovite 15 puta.

Vježba 3

Hodajte na unutrašnjoj ivici stopala.

Vježba 4

Sasatavite stopala i vežite elastičnu traku oko skočnog zgloba obe noge. Pomjerajte noge u stranu savlađujući otpor elastične trake.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.