Bubuljice na ovim djelovima lica su signal da posjetite ljekara
ilustracija

Ukazuju na poremećaj u radu nekog unutrašnjeg organa

Bubuljice na ovim djelovima lica su signal da posjetite ljekara

Pojava bubuljica svojstvena je tinejdžerskom i adolescentskom dobu, ali sve je više osoba starijih od 30, pa čak i 40 godina koje povremeno imaju ovaj problem. Osim što narušavaju estetiku lica, akne, smatra tradicionalna kineska medicina mogu da ukazuju i na poremećaj u radu nekog unutrašnjeg organa.

Na čelu

Bubuljice koje se pojavljuju na čelu mogu biti uzrokovane pojačanim mašćenjem kože, ali upučuju i na problem sa probavnim sistemom i želucem.

Razlozi za to su možda preveliko unošenje šećera, mlijeka, sokova, crvenog mesa, zasićenih masnoća i proteina ili jednostavno uzimate previše tableta za smirenje i drugih lijekova.

Između obrva

Ukoliko se bubuljice najčešće javljaju u dijelu između obrva, možda je u pitanju poremećaj rada jetre.

Prema tumačenju tradicionalne kineske medicine, to ukazuje na pretjerani unos masne i pržene hrane, mnogo mlječnih proizvoda, a vjerovatno i alkohola.

Izbjegavajte prženu hranu, a pogotovo meso. Umjesto toga jedite meso sa roštilja, ili dinstano na maslinovom ulju. Jetra simbolizuje bijes i frustraciju, a potiskivanje ljutnje, tvrdi kineska medicina, dovodi do neuravnotežene energije ovog organa, što se opet odražava i na kožu.

Na nosu

Ove promjene mogu da ukažu na poremećaj u radu slezine.

Ukoliko niste skoro mjerili nivo šećera u krvi, možda je vrijeme da to uradite. U svakom slučaju, ove promjene na licu, mogu da budu posledica ishrane bogate bijelim šećerom i prerađevinama koje su pune konzervansa, tako da smanjite unos hrane koja sadrži bijeli šećer i previše ugljenih hidrata.

Na gornjem dijelu obraza

Ukoliko se akne i fleke javljaju pretežno na obrazima, to može da ukazuje na problem s organima za disanje.

Previše šećera i mlječnih proizvoda, a malo lisnatog povrća i voća u ishrani, dodatno opterećuju pluća.

Mlječni proizvodi, naime, pospješuju stvaranje sluzi i ukoliko imate problem s plućima, treba ih isključiti iz ishrane, ili svijesti na najmanju moguću mjeru.

Obavezno ostavite cigarete ukoliko pušite.

Na sredini obraza

Ako se akne pojavljuju na sredini obraza, vjerovatno vam je loša oralna higijena, odnosno da imate karijes i kao i su vam desni bolesni.

Rješenje je saniranje takvih upala i liječenje zuba.

Na bradi

Bubuljice, mitiseri ili fleke grupisani u donjem dijelu lica upućuju na poremećaj reproduktivnog sistema.

Pored ostalih razloga koji mogu da dovedu do toga, verovatno da pretjerujete u ispijanju kafe, jakih čajeva, alkohola i jedete suviše crvenog mesa.

Ako tokom cijelog mjeseca imate problema sa kožom brade i ako to traje već mjesecima, možda bi bilo dobro da uradite detaljan ginekološki pregled kako biste bili sigurni da ne patite od, danas vrlo rasprostranjenog sindroma policističnih jajnika.

Na ušima

Akne koje se pojavljuju u ili na ušima, najčešće s njihove zadnje strane, prema kosi, obično su uzrokovani prljavštinom i masnoćama koje dolaze s kose. Ipak, može se raditi i o simptomu dehidracije i slabog rada bubrega ili nadbubrežnih žlijezda.

Problem će umanjiti konzumiranje većih količina vode i nezaslađenih čajeva, a izbjegavanje kafe i alkohola.

Na vratu

Pojava bolnih akni na vratu, često je povezana s određenim autoimunim bolestima, primjer poput bolesti štitnjače, dermatitisa...

Takođe, stručnjaci uočavaju i vezu stresa i pojave akni na ovom dijelu tijela.

Izvor:24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.