Otkriveno zbog čega je Bolt najbrži čovjek na svijetu

Posjeduje fizičke predispozicije

Otkriveno zbog čega je Bolt najbrži čovjek na svijetu

Usein Bolt je najbrži čovjek na svijetu, a to je dokazao i sa tri zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Pekingu, na 100, 200 i štafeta 4x100 metara.

I dok se samo smatralo da je to zbog njegovih dugih nogu, sada je i naučno dokazano da Bolt i te kako koristi svoje fizičke predispozicije. Da bi pretrčao 100 metara njemu treba 41 korak, a njegovim najvećim rivalima tri do četiri koraka više. Poređenja radi, amateri 100 metara pretrče u 50 do 55 koraka.
"Iako hendikepiran visinom (1,95 m) što mu pravi problem prilikom starta trke kad je neophodno sitnim koracima dostići ubrzanje, on kasnije dužinom koraka daleko nadmašuje rivale", tumači nekadašnji britanski sprinter Krejg Pikering.


Sprinterska elita, inače, na tlu tokom trke provede manje vremena od amatera. Dr Sem Alen iz Lougborg univerziteta objašnjava da je istraživanje pokazalo da najbrži sprinteri u vazduhu provedu 60 odsto vremena (nogama tada ne dodiruju stazu), a amateri oko 50 odsto. A gdje je razlika između Bolta i njegovih rivala? On je genetski “frik”, kaže Pikering. A dr Alen dodaje da će, iako sprinteri žestokim treningom mogu poboljšati rezultat, najbolji među njima uvek profitirati od prirodne obdarenosti.

Izvor: 24sata

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.