Kako ukloniti žvaku sa odjeće
Ilustracija

Praktično rješenje

Kako ukloniti žvaku sa odjeće

Kod uklanjanja žvakaće gume sa odjeće važi isto pravilo kao i kod skidanja laka za nokte - što duže čekate to ćete je teže skinuti.

Upravo zbog toga treba brzo reagovati, a najjednostavniji način je stavljanje odjeće u zamrzivač na nekoliko sati. Žvakaća guma će se stvrdnuti, a ukloniće je brzi potezi nožem.

Odjeću na koju se zalijepila žvakaća guma okrenite sa žvakaćom prema dolje, a ispod postavite karton. Peglajte na srednje jakoj temperaturi kako bi se žvaka zalijepila za karton.

Osim pegle, pomažu i lak za kosu i vruće sirće. Treba direktno na gumu nanijeti lak za kosu koji će je stvrdnuti i potom sastrugati ili, pak, umočiti četkicu za zube u vruće sirće i očistiti žvaku.

Još jedan način za skidanje žvake je uz pomoć vruće vode, koja je pravi spas za odjeću. Majicu ili pantalone jednostavno potopite u vodu i četkicom za zube iščetkajte žvakaću gumu. Postupak ponavljajte sve dok ne sastružete i zadnji komadić. Ukoliko ste u stisci sa vremenom, pomoći će i para iz kuvala za vodu. Dovoljno je kuvalo samo prisloniti uz mrlju i sastrugati je.

Kod uklanjanja pomaže i alkohol, a on je najbolji izbor za osjetljive materijale kao što su vuna i svila jer ne oštećuje tkaninu i boje. Dovoljno je nanijeti ga direktno na žvakaću gumu i lagano istrljati, prenosi Stil.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.