Jednostavnim trikom se riješite ispucalih peta
Ilustracija

Četiri savjeta

Jednostavnim trikom se riješite ispucalih peta

Japanke, sandale na kaišiće i ostala ljetnja obuća, ali i bosonogo bazanje po plažama uzrokuju brojne estetske probleme stopala – od neugledne prljavštine koja se zadržava u brazdama peta, do pucanja kože na pojedinim regijama.

Iako se na tržištu može naći dosta, manje ili više efikasnih, proizvoda koji obnavljaju, hidriraju i njeguju isušenu kožu na tabanima, postoje i vrlo djelotvorni prirodni “preparati” koje sigurno imate u kuhinji ili kućnoj apoteci pomoću kojih možete odraditi odličan kućni pedikir.

Pjena za brijanje

Nanesite na stopala pjenu za brijanje u debljem sloju. U većoj posudi pomiješajte jednaku količinu vodice za ispiranje usta i toplu vodu pa tim rastvorom dobro natopite peškir. Dok su vam stopala još bijela od pjene, obmotajte ih peškirom i ostavite da odstoje oko pola sata.

Istim peškirom lagano trljajte stopala skidajući pjenu. To će ukloniti grubu i suvu kožu, a stopala će ostati glatka i meka. Na kraju nanesite običnu kremu za dodatnu hidrataciju.

Biljno ili maslinovo ulje

Ovo je još jedna vrlo djelotvorna metoda, a sve što vam je potrebno jeste malo maslinovog, kokosovog ili nekog drugog biljnog ulja.

Najbolje bi bilo da ovo izvodite uveče, pred spavanje i to tako što ćete prstima umasirati ulje u stopala, uz intenzivnije trljanje kritičnih regija. Nakon toga navucite par čistih pamučnih čarapa i ostavite ih na stopalima preko noći. Kada se probudite stopala će vam biti meka, a ružna ispucala koža će nestati.

Slana kupka

Topla slana kupka odličan je recept za liječenje ispucalih peta. U vanglu sa toplom vodom dodajte šaku morske soli, dobro izmiješajte pa uronite stopala na petnaest minuta.

Nakon toga, dobro posušite pete i nanesite deblji sloj neke masne kreme pa umotajte stopala u peškir. Nakon pola sata stopala će upiti kremu, a rezultat znate – dobićete svježa stopala kao da ste upravo izašli od pedikira.

Vazelin

Vazelin je još jedno odlično sredstvo koje vam može pomoći da se riješite ružnih brazda koje se preko ljeta formiraju na petama. Utrljajte ga duž cijelih tabana i obucite čiste pamučne čarape za spavanje. Da biste dobili parafinski efekat, preko čarapa navucite plastične kese koje ćete vezati oko članaka.

Ukoliko to radite preko dana, ostavite čarape sve dok stopala potpuno ne upiju vazelin i ne postanu glatka i meka, prenosi Telegraf.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.