Sami napravite prirodno sredstvo za čišćenje rerne
Foto: Thinkstock

Bez hemikalija

Sami napravite prirodno sredstvo za čišćenje rerne

Predlažemo vam da bez muke očistite rernu i to samo za sat vremena bez skupih sredstava za čišćenje. Sve što vam je potrebno je obična soda bikarbona, sirće i limuntus, prenosi Stil.

Za početak uključite rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar. Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.

Nakon toga isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Zatim, poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom. Ostavite da d.eluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu.

Ako su tvrdokorne mrlje i dalje vidljive, rernu i staklo pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da d.eluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

Poslije prebrišite vlažnom krpom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.