Ova ulja za sunčanje nikako ne smijete koristiti na plaži
ilustracija

Nepotrebni preparati

Ova ulja za sunčanje nikako ne smijete koristiti na plaži

Bez obzira na priče kako su prirodna sredstva zdrava za sunčanje, ova dva preparata morate izbjegavati ako želite zdravu kožu.

Mnoge dame će na plažu, umjesto skupe kreme, ponijeti nekakav domaći preparat poput raznih ulja s eteričnim dodacima uz pomoć kojeg će brže pocrniti. Međutim, stručnjaci upozoravaju na brojne opasnosti koje skrivaju takvi preparati.

Eterična ulja su zabranjena posebno ljeti. Ukoliko želite kantarionovo ulje da stavite na kožu, namažite ga bar 24 sata prije nego što se izložite suncu kako ne biste dobile neželjene nuspojave. Iako maslinovo ulje vlaži kožu i čini je elastičnom, neće vas zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekotine, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na koži.

Kreme s visokim zaštitnim faktorom su važne za zdravu kožu

Upravo zbog toga svom tijelu treba priuštiti adekvatnu zaštitu krema s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Krema sa zaštitnim faktorom 50 filtrira i štiti od 98 odsto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor. Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a posebno za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.