Ovo je jedini desert uz koji mršavite
Ilustracija

Tamna čokolada

Ovo je jedini desert uz koji mršavite

Nevjerovatno koliko blagodeti ova poslastica ima po naš organizam.

Gotovo svaki nutricionista će vam reći da je crna čokolada jedina poslastica koja je dozvoljena tokom dijete. I drevne Maje su je smatrale hranom bogova i nisu pogriješili jer crna čokolada donosi mnogih blagodeti za naš organizam.

Ne samo da je zdrava za kardiovaskularni sistem, ona pruža osjećaj sreće i zadovoljstva, zbog serotonina kog sadrži. Tamna čokolada većinski se zasniva na kakau, bogatomantioksidantima koji se nalazi u povrću, voću i žitaricama, prenosi Srbija danas.

Kada je riječ o mršavljenju, štangla crne čokolade je idealna, jer ima nizak glikemijski indeks. Ona ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Crna čokolada sadrži flavonide koji poboljšavaju osjetljivost stanica na isulin i glukozu, pa tako upravo i liječi dijabetes.

Za razliku od mliječne, crna čokolada je bolji izbor jer sadrži mnogo više antioksidanata. Ona sadrži manje kofeina, a smatra se jedinom poslasticom koja za posljedicu ne ostavlja akne i kratere na licu. 

Crnu čokoladu možete napraviti i sami.  Potrebni su vam pola šoljice kakaa u prahu, 1/4 šoljice otopljenog kokosovog ulja, dvije male kašičice meda, pola kašičice ekstrata vanilije, zrno soli i spremni ste za pripremu. U maloj posudi pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu – domaću čokoladu. Sastav izlijte u kalup ili na foliju. Stavite u zamrzivač dok se ne stegne, na otprilike pola sata. Držite je u frižideru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.