Naučnici otkrili protein povezan s nastankom autizma
Ilustracija

Istraživanje

Naučnici otkrili protein povezan s nastankom autizma

Francuski i američki naučnici su izdvojili protein za koji vjeruju da je povezan sa nastankom autizma, javlja Anadolija.

Zajedničkim istraživanjem naučnici su uspjeli izdvojiti protein za koji pretpostavljaju da bi mogao biti povezan s nastankom autizma.

Naučnici su u svrhu istraživanja uzeli uzorke matičnih stanica iz nosa koje čuvaju podatke razvoja mozga od njegovog formiranja.

Pretpostavka naučnika je da odsustvo novoizdvojenog proteina dovodi do nastanka autizma.  

Od 11 autističnih osoba kod devet je otkriven nedostatak vezan za novoizdvojeni protein "MOCOS". Nepravilnost je otkrivena kod gena koji je zadužen za kodiranje ovog proteina. 

Prema mišljenju naučnika protein "MOCOS" povezan je sa imunološkim procesom i mokraćnom kisjelinom.

Nedostatak ovog proteina takođe se povezuje sa nedostatkom sinopsa, odnosno veza između moždanih ćelija. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Molecular Psychiatry".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.