Naučnici razvili računarsku igricu
Ilustracija

Nova terapija

Naučnici razvili računarsku igricu "Peak“ za oboljele od šizofrenije

Britanski naučnici sa Univerziteta Kembridž su razvili posebnu računarsku igricu namijenjenu osobama koje boluju od šizofrenije, a nakon četiri nedjelje su već zabilježeni zapaženi rezultati u poboljšanju psihomemorijskih kapaciteti pacijenata koji su je koristili, javlja Anadolija (AA).

CNN javlja da su naučnici sa Kembridža razvili računarsku igricu "Peak“ koja sadrži niz različitih nivoa i u kojoj igrači ulaze u lavirinte i tragaju za predmetima skrivenim u kutijama. Pronađene predmete zatim skrivaju i pamte njihovu lokaciju.

Ovaj vid zabave je koristan za razvoj kapaciteta pamćenja kod osoba koje boluju od šizofrenije, uvjereni su naučnici.

"Ova igrica priprema i osposobljava oboljele osobe za svakodnevne životne aktivnosti. Ovu igricu ćemo moći koristiti kao terapiju kod slučajeva kada medikamenti ne daju rezultate, a najvažnije je da nema nikakvih kontraefekata“, kazala je šefica istaživačkog tima Barbara Sahakian i dodaje da je ova terapija dodatna, a da pacijenti svakako trebaju nastaviti koristiti medikamente i druge vidove terapija.

S ciljem lakše dostupnosti, za igricu "Peak“ je urađena i mobilna verzija za smart telefone.

Pretpostavlja se da u svijetu ima 23,6 miliona oboljelih od šizofrenije, odnosno mentalnog poremećaja koji se manifestira naglim prekidom misaonog procesa i veoma emotivnim reakcijama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.