Crnogorci nemaju nikakvih uslova da donesu racionalan sud o NATO

Referendum

Crnogorci nemaju nikakvih uslova da donesu racionalan sud o NATO

Kada neko pitanje okupira Crnu Goru onda je doslovce okupira. Posljednja takva okupacija jeste priča o NATO integracijama, za i protiv.

Cjelokupno mnjenje se utrkuje ko će iznijeti svoje mišljenje i do zadnje kapi krvi braniti svoj stav, za i protiv. Ministar vanjskih poslova i Evropskih integracija Igor Lukšić mišljenja  je da bi na referendumu o NATO Crna Gora glasala za, njegovi oponenti  da su istraživanja javnog mnjenja namještena, a referendum bi rekao pravo stanje stvari,  i tako u nedogled. Dodaju li se tome i izjave Mitropolita Amfilohija nabijene emocijama i Sudnjim Danom, jasno je da prosječan crnogorski građanin nema nikakvih uslova da donese racionalan sud o NATO.

Referendum sam po sebi  jeste demokratska institucija u kojoj je narod najbliži donošenju sopstvene  odluke. Kao takav tekovina je stare Grčke. Samo se tamo pri izjašnjavanju vodilo računa da okupljeni demos ima sve uslove da donese racionalnu odluku. Pitanje je šta je sa građaninom crnogorskim.

On sa jedne strane ne zna kolika mu je korist članstva u NATO, koja sigurno postoji. Ne zna koji su troškovi članstva u NATO, koji sigurno postoje.  Govori mu se da su njihove bombe padale po nama tek koju godinu ranije, što je sigurno tako. Crnogorski građani treba  na tom referendumu da odaberu između dobra i zla u svom izvornom obliku, ako je vjerovati svemu što se o Sjevernoj Alijansi priča ovih dana. Takav građanin bi na eventualnom referendumu sigurno pogriješio, nevezano kako bi se o toj temi izjasnio na listiću.

Ono što je bitno znati , jeste da je  došlo vrijeme da dvoglavi orlovi svih balkanskih zemalja odaberu stranu na koju bi da gledaju. Ako je Crna Gora odabrala put ka Evropskoj Uniji  onda referendum o NATO nema svrhu.  Sve Balkanske zemlje koje žele biti dio EU prije toga moraju postati NATO članice, to je jasno  i kroz primjer Slovenije i Hrvatske. Ako Crna Gora na eventualnom referendumu o članstvu u NATO izabere NE onda priča o EU nema svrhu. Zato, kada se priča o referendumu kao institutu koji najbolje prenosi građansku volju treba imati u vidu njegovu svrhu.  I treba racionalno izabrati. I kad se priča o NATO onda treba reći i koliko košta i koliko daje... I sve to treba reći u eurima. A što se tiče bombi, one su na Crnu Goru padale sa svih strana.           

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.