Evo kako da zaustavite migrenu
Ilustracija

Saznajte

Evo kako da zaustavite migrenu

Migrenozni napadi su svakako jedni od najiritantnijih, to znaju samo oni koji ih imaju. Ovi savjeti će onima koji pate zbog ovog ogromnog zdravstvenog problema, znatno olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Identifikovati i izbjeći okidač

Prema riječima dr Vejda Kupera iz Mičigena, okidač za migrenu mogu da budu sve 'lajt' sa 'manjim postom masti' i ostale dijetalne namirnice jer u velikoj mjeri sadrže vještačke zaslađivače koji su okidač za migrenu, piše Hafington post.

Treba obratiti pažnju i na lijekove koji sadrže kofein, a da vi to ne znate.

Dame bi trebalo da obrate pažnju na menstrualni ciklus i povezanost s migrenama, pošto one tada mogu da budu pojačane.

Regulisanje sna i stresa

Pacijenti dr Kupera mogu da pohađaju kurs koji će ih naučiti da se osobađaju stresa. Tu su i fizioterapeuti koji će im masažom odagnati stres, masirajući im vrat, ramena i leđa.

Vitamini pomažu

Veliki udio u liječenju migrena ima magnezijum.

Lijek kao prevencija

Ukoliko znate da će vam se migrena pojačati tokom seksa i dostizanja vrhunca, prema mišljenju dr Kupera to možete da spriječite ukoliko prije odnosa popijete pilulu.

Takođe ako se riješite ostalih okidača, poput neredovnog spavanja i nezdrave hrane, glavobolja će i tokom seksa biti blaža.

Razmislite o hirurškoj proceduri

Novi zahvat koji uspješno rješava ovaj problem podrazumijeva ugradnju malog katetra koji je napunjen anestetikom lidokainom, u nozdrvu pacijenta i on će omogućiti život bez glavobolje od nedjelje do mjesec dana, prenosi Dnevno.rs.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.