Kontrola dijabetesa ubuduće bez igle?
Ilustracija

Novo otkriće

Kontrola dijabetesa ubuduće bez igle?

Zahvaljujući novom otkriću, dijabetičarima u budućnosti možda neće biti potrebna analiza krvi da provjere svoje zdravstveno stanje.

Nova tehnologija koju je razvio profesor Džin Žoze sa univerziteta u Lidsu zasniva se na malom uređaju koji pomoću lasera mjeri nivo glukoze u krvi, bez prodiranja u kožu.

Veći dio ove opreme sastoji se od već postojeće tehnologije, a najveću promjenu predstavlja silicijumsko staklo na koje se postavlja prst radi testiranja. Ono pri kontaktu sa laserima stvara fluorescenciju koja omogućava mjerenje nivoa glukoze u krvi, prenosi b92.

Ova neinvanzivna, jednostavnija i čistija metoda mogla bi uveliko dijabetičarima da olakša život, a zahvaljujući redovnom testiranju, neophodni bolnički tretmani mogli bi da budu svedeni na minimum.

Biće potrebno sprovesti još istraživanja prije nego što uređaj dospije na tržište, ali njegovi tvorci smatraju da bi za relativno kratko vrijeme mogao da bude dostupan u prenosnoj i nosivoj varijanti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.