Za poslovne žene: Savršena šminka za svaki dan
Foto: Thinkstock

Savjeti

Za poslovne žene: Savršena šminka za svaki dan

Tajna savršenog poslovnog izgleda krije se u prirodnim nijansama.

Šminkanje za posao je dio svakodnevice svake žene, ali pošto je podložno pravilima, nije toliko zabavno kao šminkanje za izlazak. Odlazak na posao bez mejkapa, ipak, nije prihvatljiv. 

Jedno je jasno: poslovni mejkap, prije svega, mora biti prilagođen radnom mjestu, a tek onda našem ukusu. Iako se strogi dres kod napušta u sve više kompanija, i dalje nije prihvatljivo da isto izgledate na poslu i u izlasku. Kreativna zanimanja su tu u prednosti jer im je dozvoljeno više nego, na primjer, ženama koje rade u finansijskom sektoru. 

Evo nekoliko korisnih savjeta za poslovni mejkap: 

Osnova je dobra podloga, a za posao odaberite puder lagane teksture ili BB kremu. Na taj način nećete imati teški sloj šminke na licu već u samom startu, a ten će biti svjež i ujednačen. Investirajte u dobar korektor, jer će on biti vaš glavni saveznik za prikrivanje podočnjaka i tragova umora. Ružičasto rumenilo će dati malo svježine licu i ono će izgledati svježe i odmorno. 

Ako baš želite da stavite sjenku, neka bude neutralne boje kao što su bež i smeđa. Plave, zelene i tirkizne nijanse radije ostavite za svoje slobodno vrijeme, jer mogu djelovati neozbiljno. Uvijek možete nanijeti diskretnu liniju smeđim ili crnim ajlajnerom, a mejkap očiju završite jednim slojem maskare i diskretnim popunjavanjem obrva. 

Što se tiče karmina, ružičaste nijanse su itekako dobrodošle. Čak i crveni ruž može biti dobrodošao ako se nanese pravilno i precizno, ali svakako morate izbjegavati ljubičaste nijanse, boju trule višnje i sve otkačene boje za usne. Lagane kremaste teksture će pružiti vašim usnama hidrataciju tokom dugih radnih sati, a ako ne volite ruževe uvijek možete nanijeti sjaj ili obojeni balzam. 

Mnoge žene primjećuju da im je koža lica uvijek umorna i siva, bez obzira na količinu sna, a krivca mogu potražiti u centralnom grijanju i klima-uređajima. U torbici uvijek nosite spremnu bočicu termalne vode, koja će koži pružiti hidrataciju i osvježiti lice u trenu.

Izvor: Srbija danas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.