5 kućnih lijekova za brzo liječenje žuljeva
Ilustracija

Riješite ih se

5 kućnih lijekova za brzo liječenje žuljeva

Njihov nastanak je teško spriječiti, ali ih je srećom lako liječiti. Evo i kako!
Dezodorans
Žuljeve pogoršavaju trenje i vlažnost pa bi bilo dobro da su vam stopala (kada nosite obuću) uvijek suva. Na čiste i suve noge nanesite gel dezodorans u stiku (sa strana i oko vrhova stopala) prije nošenja nove, “nerazgažene”, obuće – on će smanjiti trenje na svim problematičnim produčjima i spriječiti potencijalno nastajanje žuljeva.
 
Flaster
Flasteri smanjuju trenje i sprječavaju trenje na već postojećim žuljevima, ali način na koji ih nanosite može uticati na zarastanje žulja. Napravite mali “šator” tako što ćete lepljive strane flastera što više približiti tako da dio na kojem je gaza bude blago ispupčen preko žulja. Na taj način žulj će imati dovoljno vazduha te će doći do ubrzavanja zarastanja i smanjenja trenja kao i do sprječavanja pucanja žulja i stvaranja infekcije.
 
Zeleni čaj
Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja ubrzavaju zarastanje. Skuvajte jak zeleni čaj (koristite tri kesice) i dodajte kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se ohladi, pa natopljenu gazu nanesite na žulj.
 
Jabukovo sirće
Pažljivo, ovo bi moglo da peče! Ipak, vrijedi pokušati, jer jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja sprječavaju infekciju u slučajevima puknutog žulja. Gazu natopite jabukovim sirćetom i nježno tapkajte preko žulja.
 
Ricinusovo ulje
Nanesite ga na žulj prije spavanja kako bi pomoglo da se žulj isuši i zaliječi. Da biste dodatno ubrzali zarastanje, ricinusovo ulje pomiješajte sa jabukovim sirćetom u razmjeri 2:1, prenosi Prva.rs.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.