Alergija na sunce: simptomi i liječenje
ilustracija

Savjeti

Alergija na sunce: simptomi i liječenje

Alergija na sunce iz nepoznatih razloga češće pogađa žene nego muškarce i osobe svjetlije puti. Najčešće se javlja na dekolteu u obliku malih prištića koji svrbe. Jednom kad se javi, kod većine osoba se ponavlja svake godine.

Kako spriječiti i liječiti alergiju?

Važno je spriječiti nastajanje osipa, pa se treba oprezno i kratko izlagati suncu uz korišćenje krema s fotozaštitom te nošenjem odjeće.Izbjegavajte nanošenje parfema i dezodoransa te make up-a prilikom odlaska na plažu.

Prva pomoć je prestanak izlaganja kože suncu, uzimanje antihistaminika u tabletama te kalcijuma. Na kožu treba nanositi blaže kreme na bazi kortikosteroida najviše 5 dana.

Dobar dodatak ishrani koji se koristi za zaštitu kože od sunčevog zračenja trebao bi da sadrži kombinaciju raznovrsnih aktivnih materija poput prirodnih karotenoida, s posebnim naglaskom na beta-karoten ili astaksantin.

Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje materija s antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E i selen te koenzim Q10. Najbolja strategija u zaštiti kože je kombinacija namirnica i dodataka ishrani koje je potrebno započeti uzimati do 10 nedelja prije izlaganja suncu i tokom cijelog ljeta.

Izvor:kucnilekar

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.