Morski puž krije lijek protiv raka?
Foto: Richard Parker/ Flickr.com

Australijski naučnici

Morski puž krije lijek protiv raka?

Australijski naučnici su otkrili da bi toksini u otrovu morskog puža Conus episcopatus mogli da pomognu u razvoju novih lijekova protiv raka.

Ovaj morski predator se služi otrovom, jednim od najjačih na svijetu, kako bi paralisao svoj plijen. Zahvaljujući novoj metodi analize, zasnovanoj na biohemiji i bioinformatici, istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu su uspjeli da identifikuju šest novih proteina koji sadrže peptide zapanjujućeg dejstva, od kojih se neki već koriste u proizvodnji lijekova, navodi se u studiji, objavljenoj u Analima američke akademije nauka (PNAS). 

"Nadamo se da će ove nedavno otkrivene strukture dovesti do proizvodnje novih lijekova za ublažavanje bolova kao i za liječenje raka i drugih bolesti", rekao je koautor studije prof Pol Alvud. 

Prije godinu dana, na godišnjoj konferenciji Američkog društva hemičara (ACS), australijski naučnici su predstavili studiju o jednom drugom morskom pužu, Conidae, koji živi u Tihom okeanu i posjeduje proteine čije je anagelzičko dejstvo 100 puta jače od morfijuma. 

"Otrov morskih puževa su kompleksni kokteli nekoliko hemijskih sastojaka, a većina tih toksina je bila dosad zapostavljena", istakao je Alvul. U svijetu postoji najmanje 700 poznatih vrsta morskih puževa, prenosi b92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.