Žene, PAŽNJA: Postoji uporna bolest koja nastaje od prekomjernog seksa!
Ilustracija

"Cistitis medenog mjeseca"

Žene, PAŽNJA: Postoji uporna bolest koja nastaje od prekomjernog seksa!

Bolest koja nastaje od previše seksa predstavlja akutno bakterijsko oboljenje. Naziv boljke zvuči romantično, ali je ona daleko od toga. Ljekari procjenjuju da je naziv nastao baš zato što su se žene javljale doktoru poslije ljubavnog putovanja sa bračnim drugom. A zove se tako romantično, "Cistitis medenog mjeseca".

Bolest može da se pojavi zbog snažnog guranja penisa, koji tako nadražava bešiku. Silovitim uguravanjem penisa, muškarac u ženu unosi i štetne organizme, koji uzrokuju upalu. Pritom, organizme nije donio vaš partner, nego je jednostavno pogurao one koji su već živjeli u vama. Cistitis medenog mjeseca se češće javlja kod žena koje još nisu rodile.

Preventiva

Jedna od preventivnih mjera je pijenje soka od brusnice, zbog čega će urin postati kisjeliji, a time i opasniji po bilo koji strani organizam. Dovoljna količina tečnosti u tijelu poslije nekoliko sati prisiliće  vas na mokrenje, i na taj ćete način očistiti mokraćne kanale. Izbjegavajte kafu. Ovaj oblik preventive naročito je primjeren za slučajeve češćeg ponavljanja cistitisa medenog mjeseca.

Faktori rizika

Razni oblici kontracepcije - dijafragma i spermicidi, kojima su premazani kondomi. Česti polni odnosi i lošija navlaženost vagine. Opasni su i rijetki polni odnosi, ali s različitim partnerima. Cistitis medenog mjeseca pojavljuje se i u vrijeme trudnoće, posebno tokom njenih prvih mjeseci, kada se pod uticajem hormona progesterona mokraćovod opušta, čime omogućuje brže širenje infekcije. Pritisak rastuće materice na bešiku može da uzrokuje zaostajanje manje količine mokraće, a ona će postati leglo za razmnožavanje bakterija, što vodi razvoju cistitisa.

Simptomi cistitisa medenog mjeseca

Simptomi cistitisa medenog mjeseca pojavljuju se u roku od jednog do dva dana nakon poslije infekcije bakterijom. Osjećaj peckanja kod mokrenja, potreba za češćim mokrenjem, krv u mokraći, bolovi u području iznad stidne kosti i u donjem dijelu stomaka, povišena tjelesna temperatura i groznica.

Uzročnici cistitisa medenog mjeseca

Najčešći je uzročnik bakterija Ešerihija Koli. Cistitis medenog mjeseca mogu uzrokovati i prodiranje nečistog prsta ili penisa, koji su prije ulaska u vaginu bili u anusu. Polno prenosive bolesti poput herpesa. Antiseptična sredstva iz raznih kupki. Pojavljuje se i kod različitih oblika liječenja raka, na primjer zračenjem. Cistitis medenog mjeseca može pokrenuti i šećerna bolest. Puno glukoze u mokraći pospješuje razvoj bakterija, piše intimatemedicine.com.

Liječenje cistitisa medenog mjeseca

Kada doktor postavi dijagnozu cistitis medenog mjeseca, propisaće vam liječenje antibioticima i tabletama protiv bolova. Naložiće vam suzdržavanje od seksa, i to tako dugo dok se ne izliječite od cistitisa medenog mjeseca. I velika količina ispijene vode pomoći će u ispiranju nepoželjnih bakterija iz urinarnog trakta. Ležanje u toploj vodi, ali bez upotrebe kojekakvih soli i drugih dodataka kupki, pomoći će vam u ublažavanju bolova. Takođe je preporučljivo da se naviknete da piškite poslije seksa. Činjenica je da to nekim ženama predstavlja problem, jer nakon seksa žele opustiti mišiće. Probleme s mokrenjem, zbog nedostatka hormona estrogena, mogu imati žene koje su u menopauzi. Promijenite način ljubljenja, pokušajte s upotrebom lubrikanta. Ako se teškoće pojavljuju i dalje, otiđite ginekologu.

Izvor: Srbija danas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.