Kako uraditi samopregled testisa
Ilustracija

Saznajte

Kako uraditi samopregled testisa

Tumor testisa može se otkriti u početnom stadijumu, za šta je neophodan redovan pregled.

Tumor testisa može da se otkrije u ranom stadijumu. U većini slučajeva je kvržica odnosno zadebljanje na testisu prvi simptom, a ponekad testisi otiču i veći su nego inače bez izraslina. Međutim, većina muškaraca ne uviđa da je nešto pogrešno sve dok se tumor ne uveća i ne poprimi veće razmjere.

Mnogi doktori se slažu da provjeravanje i pregled testisa treba da bude dio sistematskog pregleda

Muškarci s visokim faktorom rizika, kao što su porodična istorija bolesti karcinoma, uvećan testis ili već jednom preživljen rak testisa, trebalo bi da češće idu na preglede, a svim muškarcima savjetujemo da jednom mjesečno izvrše samopregled testisa.

Najbolje vrijeme za samopregled testisa je nakon kupke ili tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena:

Držite penis kako vam ne bi smetao pri samopregledu i provjeravajte jedan po jedan testis

Držite testis između palca i ostalih prstiju obje ruke i nježno ga zakotrljajte između prstiju
Pogledajte da li ima bilo koje vizuelne promjene na testisu u veličini, obliku, teksturi, a zatim i osjetite da li imate neke kvržice ili zadebljanja

Sasvim je normalno da jedan testis bude veći, kao i da je jedan niže postavljen u odnosu na drugi.

Takođe bi trebalo da znate da je normalno da svaki testis ima malu zavojnicu (epididimis), koja se osjeća kao mala izbočina na gornjoj ili srednjoj spoljašnjoj strani testisa.

Ako i napipate izraslinu, nemojte odmah da paničite, već se obratite ljekaru, jer postoje mnogi razlozi, koji ne uključuju karcinom, zbog kojih kvržica može da se javi na  testisu.

Izvor: Menshealt

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.