Najgora posljedica nošenja visokih štikli
Ilustracija

Ozbiljne posljedice

Najgora posljedica nošenja visokih štikli

Nošenje štikli zahtijeva praksu i što ih više nosite to će vam biti lakše da u njima hodate. Ali, to što će vam kada naviknete biti udobnije, ne znači da i rizik po zdravlje nestaje!

I dok na samom početku visoke potpetice jačaju mišiće listova i gležnjeva, riječ je o vrlo kratkotrajnom efektu.

Naime, žene koje štikle sa potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta nedjeljno značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića, prenosi portal Stil.

Takve negativne promjene na mišićima dovode do brojnih hroničnih bolesti, poput upale zglobova ili artritisa. Isto tako, efekat se odražava i na vašu kičmu, što je jedna od najtežih posljedica.

Ali, ako želite da i dalje uživate u svojim modnim saveznicama, postoji trajno rješenje koje se krije u vježbama jačanja mišića i zglobnih veza. Redovnim vježbama za koljena, listove i gležnjeve vaše noge će izgledati ljepše, ali i ostati zdrave i lijepe i u starijoj životnoj dobi.

Izaberite jednu ili radite obje vježbe kako biste spriječili teška oštećenja kostiju:

1. Vježba

Stanite uspravno ispred zida u blagi raskorak i izravnajte leđa. Podignite se na prste koliko god možete i spustite se u početni položaj. Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

2. Vježba

Stanite na visoki prag, sto ili nisku klupicu, ali tako da ste oslonjeni samo na prednji dio stopala (gazište), a pete su slobodne. Podignite se maksimalno na prste, a potom spustite pete do najniže tačke. Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.