Uske farmerke mogu ozbiljno da ugroze zdravlje
Foto:Shutterstock

Istraživanja

Uske farmerke mogu ozbiljno da ugroze zdravlje

Duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi zdravlje, upozorili su australijski ljekari pošto su se suočili sa slučajem žene koja je privremeno izgubila osjećaj u nogama posle čučanja u tijesnim pantalonama.

Koliko god elastina da imaju, uske farmerke nikada neće dostići udobnost trenerke za jogu. To je jasno svakome ko ih je nosio makar jednom.

Međutim, rezultati istraživanja i studija pokazuju da takve pantalone od teksasa mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Na primjeru jedne 35-godišnjakinje iz Australije, koja se javila ljekaru sa bolovima u zglobovima i stopalima, toliko jakim da nije mogla da hoda, stručnjaci objašnjavaju koliko nam štete uske farmerke mogu nanijeti, navodi se u publikaciji stručnog časopisa Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, a prenosi Yahoo.com.

Mlada žena pomagala je rođacima da se presele i provela je veći dio dana čučeći ispred ormarića. Kako je vrijeme prolazilo, pantalone su postajale sve neudobnije. Sljedećeg dana kada je izgubila svijest i više nije mogla da stoji, prevezena je u bolnicu.

Uzrok njenih problema, ukazuju ljekari, nalazi se u oštećenju nerva u obje noge.

„Kombinacija čučanja i tijesnih pantalona dovela je do problema. Čučanjem se pritiska peronealni nerv u donjem dijelu noge, a istovremeno se ometa normalan dotok krvi u mišiće lista. Usled smanjene količine krvi u listovima, mišići su počeli da otiču, počeli da vrše pritisak na tibijalni nerv zbog čega je dotok krvi dodatno smanjen", objasnio je neurolog Tomas Kimber, jedan od autora studije i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Adelejdu.

Sve to dovelo je do sindroma mišićnih odjeljaka (kompartment sindrom) koji se javlja usled pritiska na mišiće i nerve jednog od „odjeljaka“ tijela.

Nedovoljna ishrana ćelija i manjak kiseonika u njima izaziva njihovo uvećavanje, što dalje oštećuje već otečen mišić.

Komotnija odjeća ili makar materijal sa više elastina dozvolili bi mišićima da oteknu ka spolja, a ne ka unutrašnjosti noge i dodatni pritisak na nerve i krvne sudove bio bi izbjegnut.

Žena nije mogla da pomjera članke i prste na nogama i izgubila je osjećaj u potkoljenicama i stopalima.

Krajnji rezultat bila je rabdomioliza - teško oštećenje mišićnih vlakana, koje ako se ne liječi može da dovede do oštećenja bubrega. Tek posle četvorodnevne terapije mogla je relativno normalno da hoda, prenosi Rts.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.