U ovim situacijama će vas spasiti kašičica soli
Ilustracija

Nezamjenjiva namirnica

U ovim situacijama će vas spasiti kašičica soli

So je nezamjenjiva u bilo kojoj kuhinji i nezamislivo je da je ne koristimo, ali takođe je moćna i u čišćenju ili njezi pa može da vas spasi mnogih situacija u kući.

Voće

Kriške jabuke brzo će da potamne kada ih isiječete, a ako ih stavite u vodu sa malo soli, to se neće dogoditi.

Orašasti plodovi

Da biste ih lakše ogulili iz ljuske, možete da ih ostavite neko vrijeme u posoljenoj vodi.

Miris luka na prstima

Nakon što pripremate jela sa lukom, često je teško da izvučete miris s prstiju. Ako već nijeste, probajte kombinaciju soli s malo sirćeta, savjetuje Mother Nature Network.

Čišćenje rerne

Ako vam slučajno tokom pečenja iscuri jelo na dno rerne, pospite so i nakon što je jelo gotovo, lakše ćete očistiti mrlju jer će se stvoriti korica, a neće smrdjeti.

Izbijelite i očistite zube

U slučaju da vam ponestane paste za zube možete se snaći uz so i sodu bikarbonu. Pomiješajte ih pa umočite četkicu u prah i iščekajte zube. Poznato je da soda bikarbona pomaže i u izbjeljivanju zuba.

Ublažite ubod od komarca ili pčele

Čim vas ubode pčela, stavite malo soli na ubod jer će ublažiti bol i oteklinu. Slana voda može da pomognei i kod uboda komaraca, a dodajte i malo maslinovog ulja u rastvor.

Dezinfikuje grlo

Kada osjetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Takođe, topla slana voda poboljšava protok krvi pa se na taj način ćelije zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mjesta.

Očistite frižider

So u kombinaciji s gaziranom vodom očistiće sve nečistoće u frižideru i odstraniće neugodne mirise, a prirodan je način čišćenja i nije opasan za namirnice, prenosi Blic.

Mrlje na stolnjaku

Mrlje od vina na pamučnom ili stolnjaku od lana možete odstraniti ako odmah stavite malo soli na njega. Pustite da upije vino koje onda neće da prodre u tkaninu pa na pola sata umočite hladnu vodu i tek tada stavite na pranje.

Mrlje od dezodoransa

Namočite problematičnu odjeću u toplu vodu i stavite oko četiri kašičice soli u jednan litar vode. Istrljajte zamrljano mjesto i namačite dok mrlja ne nestane.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.