Imate nesanicu? Ovih sedam savjeta će vam pomoći da lakše zaspite
Foto: Thinkstock

Slijedite ova uputstva

Imate nesanicu? Ovih sedam savjeta će vam pomoći da lakše zaspite

Imate problem sa spavanjem? Ovi savjeti ća vam pomoći da prestanete sa „brojenjem ovaca”. Gotovo svaka druga osoba je imala problema sa nesanicom, a ona je sve učestalija pojava što ste stariji, a evo i zbog čega. Prema podacima Nacionalnog instituta neuroloških poremećaja, kratkoročna nesanica može biti posljedica stresa, depresije, ishrane ili umora.

1) DRŽITE SE RASPOREDA


Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje da se držite redovnog rasporeda za spavanje i da on postane vaša rutina koja će se odvijati svakog dana u isto vrijeme, pa čak i vikendom.

 

2) DOBAR OBROK ZA DOBAR SAN


Ključ za nesanicu ne leži samo u spavaćoj sobi, već i u vašoj kuhinji. Jedite uravnotežene obroke tokom dana, a doručak neka bude najobilniji. Kako varenje hrane zahtijeva energiju izbjegavajte teške obroke i masnu hranu pred spavanje.

 

3) SMANJITE KOFEIN


Kofein se zadržava i do sedam sati u našem organizmu, tako da ako imate problema sa spavanjem izbacite kofein poslijepodne. Pored toga što je krivac za nespavanje, kofein i pospešuje noćne odlaske do toaleta što će takođe uticati na vaš san.

 

4) RECITE „DA” JOGI


Joga pred spavanje će umiriti vaš duh i tijelo. Kratka meditacija će pomoći da lakše i ljepše spavate.

 

5) PRIRODNI SUPLEMENTI


Pilule za spavanje imaju negativan efekat i često izazivaju glavobolju, mučninu, zamor i zavisnost. Ali prirodni suplementi mogu da pomognu u borbi sa nedostatkom sna. Lijekovi za spavanje na prirodnoj bazi će vam biti od koristi.

 

6) VIŠNJE

Višnje podstiču melatonin i odličnan su prirodni „lijek” za nesanicu. Redovno konzumiranje višanja regulisaće prirodni ciklus spavanja.

 

7) MOBILNI UREĐAJI


Plava svjetlost koja se emituje iz vaših elektronskih uređaja može da upropasti vaš san. Mobilni telefoni i laptopovi treba da budu isključeni ukoliko želite da mirno spavate. Svjetleće lampice stimulišu i angažuju um, a to će ugroziti kvalitet vašeg sna, prenosi Ženablic.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.