Zbog čega je bolje postati mama prije tridesete
Foto: Shutterstock

Ljekari objašnjavaju

Zbog čega je bolje postati mama prije tridesete

Kako doktori iz Britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa poručuju, žene koje planiraju trudnoću, trebalo bi da to urade prije tridesete. Profesor Nargund naglašava da bi trebalo probuditi svijest kod mladih žena, i ukazati im na sve potencijalne rizike koji dolaze sa kasnom trudnoćom.

Skoro smo pisali i o jednoj poznatoj pjevačici, Lisi Loeb, koja je javno priznala da se kaje što je zatrudnila u poznim godinama.  Doktori iz Nacionalnog zdravstvenog servisa bi se složili sa njom, s obzirom da preporučuju da žene koje planiraju da zatrudne ne čekaju zrele godine.

U pismu kojem pokušava da edukuje žene širom svijeta, Niki Morgan konsultant ginekologa i profesora Geta Narguda, navodi da žene koje čekaju kasne 30. i 40. godine da rađaju djecu, sve češće se suočavaju sa velikim poteškoćama da ostanu trudne.

Veliki broj žena se na kraju odluči i za vantjelesnu oplodnju.

Pored toga što je ovaj tretman jako skup, on je i iscrpljujuć i zahtijeva puno vremena i strpljenja, piše Ženablic.

-Bila sam svjedok žena koje su u mojoj ordinaciji nakon pregleda bile šokirane kada su shvatile činjenicu koliko su dugo odlagale da zatrudne- govori Niki Morgan u pismu.

Profesor Narguda ističe da je najbolje zatrudniti oko tridesete godine, jer tada imate punu moć nad svojim tijelom. Ono je plodnije, i u punoj je snazi da iznese nešto takvo kakva je trudnoća.

Što su starije žene, njihova plodnost slabi i samim time rizici su veći.

Profesor Narguda je takođe naglasio da su mlađe generacije jako slabo informisane o tome cigaretama, alkoholu i konzumaciji droge, i koja negativna dejstva mogu izazvati u trudnoći.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.