Kućica sa kojom možete kampovati bilo gdje (FOTO)
Ekokapsula

Ekokapsula

Kućica sa kojom možete kampovati bilo gdje (FOTO)

Inovativna komora u obliku jajeta omogućava kampovanje čak i u najekstremnijim krajevima svijeta sa svim pogodnostima koje nudi hotelska soba.

Zahvaljujući električnoj energiji dobijenoj upotrebom solarnih panela i turbine na vjetar, ovaj maleni stambeni prostor omogućava naseljavanje gotovo svake oblasti, a debeli sloj termoizolacije svodi toplotne gubitke na minimum. 

Komora od 1500 kg posjeduje tuš, toalet, ležaj za dvije osobe i malu kuhinju, a ima sposobnost sakupljanja kišnice. 

Ekokapsula je prvobitno bila namijenjena ljudima koji provode dosta vremena u prirodi, poput naučnika (istraživača), fotografa ili turista, ali ubrzo je postalo jasno da bi mogla da bude izuzetno korisna i u gradskom okruženju, između ostalog kao način da se uštedi na visokoj stanarini ili kao sredstvo prve pomoći nakon prirodnih katastrofa. 

Djelo je slovačke kompanije tim kompanije “Nice Architects” sa sjedištem u Bratislavi. Trenutno nema riječi o tome koliko će ova pokretna vikendica koštati.

 

*

 

*

 

*

 

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.