U Meki se gradi najveći hotel na svijetu
Ovako će izgledati najveći hotel na svijetu

Sa 10 hiljada soba

U Meki se gradi najveći hotel na svijetu

Najveći hotel na svijetu, Abraj Kudai, u svetom gradu Meki u Saudijskoj Arabiji, koji godišnje posjeti više od 15 miliona muslimana, trebalo bi da bude otvoren do 2017. godine.

Sa 12 kula od 44 sprata, kula od deset hiljada soba, hotel kojeg gradi multinacionalna grupa Dar Al Handasah će imati ukupnu površinu od 1,4 miliona kvadratnih metara, prenosi Rtcg.

Projekat će da košta 2,2 milijarde funti (GBP), imaće 70 restorana, više heliodroma, cijelu etažu posvećenu samo plemićima i jednu od najvećih kupola na svijetu, prenosi Biznis.ba.

Sa četiri zvjezdiće biće deset kula, a preostale dvije nudiće najluksuzniji sadržaj od pet zvjezdica.

"S ukupnom površinom od oko 60 hiljada metara kvadratnih, a ukupnim područjem od oko 1,4 miliona kvadrata, stambeno-poslovni kompleks sastoji od velikog podijuma sa 12 tornjeva i nekoliko elemenata poput autobuske stanice, trgovačkog centra, restorana, kongresnog centra i parkinga", piše na zvaničnoj stranici Dar Al Handash.

Trenutno, Las Vegas je dom najvećih svjetskih hotela što se tiče broja soba.

Top 5:

1. "MGM Grand Hotel", Las Vegas: 6.198 soba

2. "First World Hotel", Malezija: 6,118 soba

3. "Luxor Hotel", Las Vegas: 4,400 soba

4. "Mandalay Bay Resort", Las Vegas: 4,332 soba

5. "The Venetian", Las Vegas: 4,049 soba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.