Imate proširene vene? Evo šta treba da jedete
Ilustracija

Ljekari savjetuju posebnu prevenciju.

Imate proširene vene? Evo šta treba da jedete

Ljekari savjetuju posebnu prevenciju.

Proširene vene su jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice. Statistike pokazuju da polovina srpske populacije ima ovakvih zdravstvenih problema, a najčešće se javljaju na nogama. Ako duže stojimo, pritisak u venama se povećava i za 10 puta. Najpogođenija grupa su žene, a pogotovo trudnice.

Hrana može imati važan udio u razvoju vena, pa ljekari savjetuju da se oboljeli pridržavaju posebnog režima ishrane. Potrebno je da unosite što više povrća, trešnji, borovnica, kupina ribizla, pečurki i žitarica. Još ako imate problema sa probavom, pritisak u stomaku može onemogućiti protok krvi do nogu. To dovodi do proširenja vena, bolova, a kod nekih i do pojave hemoroida.

Pored striktnog režima ishrane, ljekari savjetuju i mjere prevencije: izbjegavajte dugo stajanje; kraj kreveta mora biti podignut 15 cm iznad srca; plivanje i brzu šetnju; elastične zavoje/čarape za proširene vene; mršavljenje; izbjegavanje pretjerano izlaganje suncu, kao i masažu rizičnog predjela. 

(Kolektiv.me)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.